Volem un CEO valencià

No sé si el lector o la lectora d’aquest bloc coneix el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya. És un organisme governamental que es dedica a fer enquestes quantitatives sobre temes d’actualitat. Per entendre’ns, una mena de Centro de Investigaciones Sociológicas però adaptat a la realitat catalana.

El CEO el va impulsar el govern de coalició PSC-ERC-ICV al poc temps d’arribar al Palau de la Generalitat. Volien acabar amb una praxi que consideraven poc transparent en les enquestes realitzades des del Govern. Van decidir unificar tots els estudis en un únic organisme, que tenia un consell de govern multipartit i paritari entre experts en investigacions sociològiques i representants polítics. Quedava adscrit al Departament d’Economia i Finances, el Parlament havia d’aprovar-ne el pressupost i la memòria d’activitats anual, i els grups parlamentaris eren informats dels resultats poc abans de fer-se públics. El treball de camp de les enquestes es convocava mitjançant un pulcre concurs públic, el tractament de les dades ja corria a càrrec de l’equip del CEO.

Amb l’arribada d’Artur Mas a la presidència han canviat algunes coses, però poc substantives: el director, on Jordi Argelaguet ha substituït el bon amic Gabriel Colomé (ambdues persones de sobrada capacitat i experiència en el camp), i l’adscripció, que ara és al Departament de la Presidència. L’essència, emperò, és la mateixa. Un institut públic que fa estudis d’opinió adaptats als temes d’interés per les institucions catalanes i la ciutadania. I un instrument realment útil per conéixer l’opinió pública.

El CEO, per tant, conté ja un històric de resultats que permet formar-se imatges més o menys fiables (depén de l’interpretador, clar està) sobre l’opinió pública catalana, sobre temes polítics i també socials, econòmics, culturals… Els propis catalans i les seues institucions es coneixen millor gràcies al CEO. I els que estem atents als estats d’opinió sociopolítics tenim una eina fantàstica d’anàlisi. Amb tots els problemes inherents a les enquestes quantitatives i les seus interpretacions, però en definitiva un instrument de treball polític i sociològic a l’abast de tothom.

Doncs bé, jo vull un CEO valencià. Vull que la meua Generalitat impulse un instrument d’investigació de l’opinió pública transparent i professional, que siga útil per fer-nos una idea de què pensem els i les valencianes sobre els nostres temes. No haver d’esperar a la pre i la postelectoral del CIS per tindre una bona enquesta que interpretar, amb el problema que fan un qüestionari tipus per les 17 autonomies i per tant perdem una mostra molt valuosa per saber més coses, per tindre més informació sobre què opinem de l’aigua, del valencià, de la Fórmula 1, de l’urbanisme, de la corrupció, del nostre camp, de les institucions, dels nostres mitjans de comunicació… Volem dades, i les volem valencianes, públiques, professionals, transparents i abastables.

En definitiva, volem que l’Argos, un portal ple d’informació i fàcilment consultable, però al fi i al cap un simple contenidor, mute en un veritable institut d’estudis d’opinió.

5 comentaris

 • Miquel M G

  28/06/2012 20:30

  Molt bé Vicent, estic totalment d’acord amb tu.

 • Miquel B.

  29/06/2012 11:41

  Totalment d’acord. Els valencians necessitem referents perquè deixen de pendre-nos el pèl des de fora i perquè així podrem prendre les decisions estratègiques del país d’una manera més fonamentada.

 • Marta Pla

  29/06/2012 11:55

  Com diu Miquel, 100% d’acord.

  Ara bé, si no canvia el color polític (i una majoria absoluta asfixiant) ho veig molt poc probable, per no dir impossible.

  Transparència i professionalitat no són dos conceptes que precisament no descriuen este Govern.

  Avui tinc el dia pessimista.

 • Pedro

  28/11/2012 11:54

  Doncs vist el que hem vist i com este organisme ha errat en benefici del partit del govern (i molt probablement de forma no inocent) crec que no necessitem per a res un organisme com este. Sobren institucions de manipulació política que només s’usen per a fer perdurar el govern de turn.

  Salutacions des del barri ;-)

  http://larepublicaheterodoxa.blogspot.com/

 • Vicent Martínez

  28/11/2012 12:19

  El CEO no només fa enquestes preelectorals. En fa moltes d’altres, menys mediàtiques però probablement més útils.

  El seu director, per cert, ha posat el seu càrrec a disposició del president per haver fet malament la seua feina. Ole

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús