L’intendent Milan Kalina, el Kubala de l’handbol

Els jugadors marquen gols, suen la cansalada i s’emporten la glòria. Són ells qui guanyen els títols i qui fan grans els clubs, però darrera de tot gran club hi ha grans treballadors. Pencaires que fan les coses fàcils, que es deixen els pebrots i, per sobre de totes les coses, que s’estimen el club. Una intendència anònima que és l’ànima d’una entitat. Des de 1991 al FC Barcelona d’handbol una d’aquestes persones és Milan Kalina, que d’ençà de la seva retirada col·labora amb l’handbol blaugrana.

Serbi de naixement i català d’adopció, Kalina va capgirar l’handbol blaugrana com Kubala ho va fer al futbol o Norris al bàsquet. Va canviar la manera de jugar i competir imposant un caràcter guanyador. El seu llegat, mai prou valorat; ser mentor dels Masip, O’Callaghan, Barbeito, Barrufet i Urdangarin que anys més tard van escriure les millors pàgines de la història de l’handbol. Cultivat, malparlat i generós, a ell es deu l’adaptació de grans com Patrick Cavar, Dejan Peric, Danjel Saric o Siarhei Rutenka. Per a tots ells; sempre un detall i un bon consell.

Després de 21 anys al peu del canó, el silenci de Kalina –190 centímetres i 115 quilos– val el seu pes en or. Les ha vist de tots colors i una biografia seva seria de les que portaria cua. Parla serbi, anglès, francès, rus, castellà i català, però calla la bíblia en vers. Campió olímpic i d’Europa, Kalina no es va fer milionari amb l’esport. Li va tocar viure una època en que els contractes espatarrants i les criaturades encara no s’havien fet lloc a l’handbol. Li va anar de ben poc. Deu anys més tard, un jugador com ell hauria pogut viure acomodat. Però no va tenir aquesta sort. Contràriament a la majoria, ell sí va trobar temps per estudiar i és enginyer geòleg. Contràriament a la majoria, no es va trobar res fet i és delegat de transport a Catalunya de la multinacional publicitària JC Decaux per mèrits propis. Contràriament a la majoria, sap què és pencar de sol a sol amb un sou adequat al mercat laboral dels terrícoles. Ningú no li ha regalat res i no ha pidolat res a ningú.

El seu caladíssim accent balcànic recorda amarg com Iugoslàvia es va fer bocins, però no escatima ni una engruna d’hospitalitat a croats, bosnians, eslovens o macedonis. “El passat és passat. Tots són dels meus”. Va viure a Barcelona la guerra dels Balcans i ara, des del carrer Urgell 153 promou la cultura sèrbia a través de la cuina. La memòria col·lectiva potser és desagraïda amb jugadors com ell, però persones com Milan Kalina sempre estaran en la memòria dels que l’envolten. Ви сте диван, Kaлe (ets gran, Kale).

Kalina va fitxar pel Barça el 5 de juny de 1985.

Kalina va fitxar pel Barça el 5 de juny de 1985.

11 comentaris

 • laki

  27/11/2012 11:22

  Kale majstore!!!
  Amigo mio ,eres un maestro!
  ETS GRAN ,KALE
  Lako

 • Francesc Civit Realp

  27/11/2012 11:52

  Y si además Oriol Canals conociera tu capacidad para la amistad, ¡Ya no sé que diría!
  Chiche

 • Paco López

  27/11/2012 12:44

  Lo decimos los que le conocemos y tenemos el honor de ser sus amigos, Kalina es grande en todos los sentidos.

 • franco martino

  27/11/2012 13:04

  Su palamres es mucho mas amplio
  -Padre
  -Esposo
  -Amigo
  -Sabio
  -Culto
  Creo y sería justo que se le rendiera un homenaje, así como se suele hacer con aquellos hombre que dajan una traza profunda en el animo y en el corazon de las personas.

 • franco martino

  27/11/2012 13:07

  Su palMARESs es mucho mas amplio
  -Padre
  -Esposo
  -Amigo
  -Sabio
  -Culto
  Creo y sería justo que se le rendiera un homenaje, así como se suele hacer con aquellos hombre que dajan una traza profunda en el animo y en el corazon de las personas.

 • Enric Miró

  27/11/2012 13:07

  Conocerlo ha sido una de las mejores cosas que me han pasado en la vida. Lo digo de corazón!!!.

 • vesna budja

  27/11/2012 14:12

  Me gustaria leer el texto en castellano.Eres grande …….te quiero…..quidate….

 • Naroa Kalina

  27/11/2012 15:14

  Llegint coses com aquestes em sento mes orgullosa de ser una Kalina!! Ha deixat marca en l’esport, pero tambe en tot aquell que se li acosta! es INCREIBLE!!! Volimte naj vise na svetu Tata!!!

 • Salva

  27/11/2012 23:00

  Falta una de sus aficiones preferidas en estos momentos de senectud: Jugar al ajedrez con el zorro de Triana!! Siempre un placer esperar la genialidad en los momentos difíciles, como derribar una defensa con un golpe de muñeca en suspensión!! Pero más gratificante ver rendir su rey ante ante una gran jugada con sabor trianero!!!

 • XAVIER ROMAN

  28/11/2012 11:30

  Un hombre grande con espituro mas grande.

 • Jordi Rodríguez

  03/12/2012 16:01

  Tor un personatge i millor persona i amic encara!! es un plaer tenir-lo al costat i gaudir d’ell. GENIO Y FIGURA!!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús