Barça: emigrar o morir.

Imagineu que Cristiano Ronaldo, Benzema i Ramos marxen aquest estiu del Reial Madrid. Imagineu que, a més a més, Casillas, Xabi Alonso, Higuaín i Khedira haguessin marxat l’estiu anterior. Imagineu que per cobrir aquestes baixes, Florentino no té ni un ral ni cap institució que l’ajudi i fitxa Lafita, Wakaso i Movilla –sí, difícil de creure, però estem imaginant. La derivada a aquest deliri conscient és que la lliga espanyola de futbol es convertiria en un monopoli del Barça i, com tots els monopolis, nociu per a la salut. Imagineu si es confirmés que Karabatic ve al Barça com ahir deia RAC1.

Aquesta paranoia imaginativa esdevindrà realitat a l’handbol a partir del proper setembre. El Balonmano Atlético de Madrid va perdre l’any passat Dinart, Alberto Enterríos, Abalo, Chema Rodríguez i Arpad Sterbik. Markussen ha marxat a meitat de temporada. Aquest estiu els adéus de Parrondo i Lazarov estan anunciats i els de Cañellas i Aguinagalde cantats. Amb els temps del “pelotazos” morts i enterrats, Domingo Díaz de Mera ja no pot aguantar econòmicament l’antic Ciudad Real i al president atlético Enrique Cerezo ja no l’enganyaran pas un tercer any. Resultat; Talant Dujshebaev tindrà la pitjor plantilla amb la que mai hagi hagut de lidiar una superioritat del Barça que es preveu insultant. Veurem si té nassos de fer front a una immolació anunciada o busca refugi pel nord d’Europa.

El president espanyol Mariano Rajoy ha anunciat que en el 2014 començarà la recuperació econòmica, senyal inequívoc que en tenim per tres anys més d’estar més pelats que les rates. Constructores en fallida, subvencions tèrboles i bancs ensorrats han aguantat l’handbol espanyol els darrers anys i ara per ara, sembla difícil que cap empresa amb dos dits de front es deixi entabanar per posar una colla de duros (moltíssims) per fer front al Barça i per un retorn nul.

Auguro, i que ningú se m’enfadi, encara menys espectadors als pavellons, menys patrocinadors, menys audiència i una competició molt menys renyida –i això que aquest any el Barça porta ple de victòries a l’ASOBAL. Una lliga on algú guanya de llarg tots els partits és un pal. Sempre ha d’haver-hi un Norman Bates, un Hannibal Lecter o un Freddy Krugger. El dolent de la pel·lícula és necessari, si no avorreix.

Sortida? Sota el meu punt de vista, dues: salvació o mort. La mort: continuar a Espanya significarà lligues a curt termini i que l’handbol sigui amateur en no més d’una dècada. La salvació: sortir a buscar el nostre propi futur i que el Barça vagi a jugar la lliga d’un altre país. Una potent, com Déu mana. A l’estranger el Barça té cartell, prestigi, potencial i el més important, genera calés. És de suposar que França o Alemanya el rebrien amb els braços oberts. Deixant Espanya el Barça seria portada de l’ABC, però salvaria l’handbol de casa nostra (i que em perdoni Granollers. Tant de bo vinguessin també). Ningú no em convencerà que és més atractiu jugar-se la lliga contra el Palma del Río que contra el Kiel o el PSG. Créixer a risc de no guanyar sempre. Fer un pas enrere per fer-ne dos endavant i que mitjans, patrocinadors i, el més important, espectadors, tornin a apostar per l’handbol. Quedar-se a Espanya o marxar? Paral·lelismes, mil. I sí, la resposta és la mateixa.

Després de família i amics, el que més m’estimo en aquest món és l’handbol. M’ha donat molt més del que jo mai li podré tornar; sentit del col·lectiu, valors, disciplina i algunes farres inoblidables. No vull veure’l morir.

 

Si el Maccabi juga l’Eurolliga i Toronto l’NBA, per què el Barça d’handbol no pot jugar la Bundesliga?

Si el Maccabi juga l’Eurolliga i Toronto l’NBA, per què el Barça d’handbol no pot jugar la Bundesliga?

3 comentaris

 • Santy Hernández

  16/04/2013 9:52

  Una possible solució seria la tant demanada lliga europea. Aquí jugarien la Lliga els equips entre ells per optar a una plaça per Europa i tots jugarien amb les mateixes opcions. Els equips amb recursos econòmics, poliesportius adaptats, contractes garantits, plans de marketing, … serien els que sortirien, serien equips PROFESSIONALS.
  Si ja se que això mataria la lliga domestica, però… que ara per ara no esta morta?
  Amb qui competeix, aqui, el FCB? No seria més atractiu una lliga amb Kiel, PSG, Hamburg, Rhein, els francesos, Vezsprem, …?
  Salut i handbol

 • Albert Garriga

  17/04/2013 14:24

  Molt bona reflexió i gran escrit, com sempre, Oriol. Però avui vull fer un parell d’esments on estic completament en desacord amb tu.
  El primer, que cal mirar la temàtica amb un prisma “no culé”, “no predominant”. Pregunta-li si l’ASOBAL al Gijón, al Villa d’Aranda o a la resta d’equips MODESTS els sembla un pal. No te m’enfadis, però aquesta prepotència potser et fa perdre arguments. Els qui estimem aquest esport ho fem més enllà de títols.
  Per altra banda, si el Barça marxa a jugar a França o Alemanya, què fem amb la seva base? Permetem que segueixi jugant aquí? La RFEBM ha de permetre que el filial (on tan i tan bona feina s’està fent darrerament de la mà del Toni i resta de staff tècnic) competeixi a nivell estatal quan el primer equip no ho fa? I les categories inferiors.
  Entenc per on vols anar, però crec que abans de plantejar aquest tipus de propostes cal pensar en totes les seves possibles conseqüències. Potser, com bé diu en Santy, la Lliga Europea seria una molt millor solució…
  Salut i handbol!

 • Un artículo interesante que me ha hecho reflexionar… | MI BALONMANO

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús