Jason Collins: el pebrots que no tenen els periodistes

Sóc un fidel seguidor de l’NBA i confesso que el nom de Jason Collins em sonava vagament fins que el 98 de Washington va anunciar a Sports Illustrated que és homosexual. Immediatament, entro a Twitter i al teclejar Jason Collins em topo com a segon resultat de la cerca “Jason Collins sucks” (Jason Collins la mama). Collins és el primer jugador de les quatre grans lligues americanes (NBA, NFL, NHL, MLB) en declarar-se públicament gai. Minuts després de l’anunci, una allau de suports de companys (Bryant, Gasol, Ginobili) i al dia següent tots els diaris li dediquen espais destacant que hagi estat el primer en aixecar la mà elevant el fet a la categoria de notícia.

Els dies passaran, una nova temporada de l’NBA començarà i l’anunci de Collins seguirà viu en la memòria dels seguidors del bàsquet nord-americà. I aquí el paper dels mitjans de comunicació serà clau. I els precedents no ajuden gens. Tirem d’hemeroteca:

– Steven Hunter: “Si no intenta lligar amb mi, juga com un home i es comporta com una bona persona, no tindria cap problema a compartir vestidor amb un jugador homosexual” (29/04/13).

– Marcello Lippi: “Una relació homosexual pública és inviable per a un jugador de la selecció italiana” (07/01/09).

– Ruddi Ausser: “Els gais no tenen lloc a l’esport” (14/03/10).

– Luciano Moggi: “No fixaria mai cap homosexual. Un gai no pot ser futbolista” (21/04/08).

– Nicola Legrottaglie: “La homosexualitat és pecat, ho diu la Bíblia” (18/03/09).

– Frank Eulberg: “L’àrbitre és un brut homosexual” (11/12/09).

I així, una llarguíssima llista. El més penós de tot és que cap periodista dels mitjans on he llegit aquestes declaracions les va criticar. Cap, cero, ni un. Sovint ens queixem de la falta de tolerància a l’esport, però si els mitjans dimiteixen del seu paper tenim el que ens mereixem. Sorprèn que no es condemni l’homofòbia a l’esport de la mateixa manera com sí es fa amb el racisme. La mateixa nit que Jason Collins va fer l’anunci, Xavi Torres a Catalunya Ràdio deia que “això no és notícia, parlem de futbol si us plau”. Probablement Torres no sàpiga que l’únic jugador d’elit que va tenir el sants pebrots per fer aquesta declaració va ser apartat del l’equip pel seu entrenador. La pressió de seguidors, adversaris i dels mateixos companys va ser tant insuportable que va deixar el futbol. Temps després el van trobar penjat en un pàrquing abandonat de Londres amb una nota on deia que no volia ser una vergonya per a la seva família. L’entrenador era Brian Clough, el club era el Nottingham Forest i el jugador Justin Fashanu. Xavi, l’anunci de Jason Collins sí és notícia.

Jason Collins, portada d'Sports Illustrated.

Jason Collins, portada d'Sports Illustrated.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús