Federació Catalana d’Handbol: com escanyar el pobre

Any 2005. Eleccions a la Federació Catalana d’Handbol. Com a membre del Club Handbol Sant Andreu rebo una trucada de l’aleshores candidat i actual president Tomàs Moral: “Oriol, em poso a la vostra total disposició pel que necessiteu. Si ens voteu, l’handbol amateur estarà ben tractat. Podeu comptar amb mi”. Setmanes després, Moral esdevenia president, destituïa l’aleshores gerent Òscar Grau, s’assignava un sou de sis dígits i la figura de President passava a cobrar, cosa inèdita fins aquell moment. Sota la seva ben remunerada gestió (6 dígits) la Federació Catalana d’Handbol pot presumir de ser més papista que el Papa i tenir una normativa més rigorosa que la UEFA Champions League, la NBA, la Bundesliga, la Premier League i, inclòs, que la IHF, EHF i l’ASOBAL. Ruud Gullit, Paul Ince, Richie Guerin, Roberto Carlos, Gianluca Vialli i Talant Dujshebaev són exemples de jugadors-entrenadors que han jugat les competicions abans esmentades i a la vegada dirigien el seu equip. Els exemples d’aquestes lligues, però, no són suficients per a la Federació Catalana d’Handbol que sanciona econòmicament de manera dura els equips amateurs que tenen aquesta figura i, per decret, obliga a tenir un entrenador a la plantilla. Encara que un jugador estigui capacitat i tingui la titulació per portar la direcció tècnica, res de res, les dobles fitxes estan prohibides i a la banqueta hi falta gent. Un altre exemple, la Federació Catalana d’Handbol permet donar d’alta les llicencies federatives on-line. Tot plegat senzill; s’entra, es dóna d’alta la llicència i avall que fa baixada. Quan s’acaba el procés un es queda tranquil al veure “fitxes tramitades correctament”. En aquest tràmit no s’ha de fer cap pagament, això requereix una altra gestió, però els clubs que han fet la transferència bancària l’últim dia del període hàbil han estat multats amb una barbaritat de diners que no es poden permetre, entenc que al·legant que la transferència no es fa efectiva fins 2 dies després. Conseqüència; un grapat d’equips han estat sancionats per “alineació indeguda” per impagament, repeteixo “alineació indeguda”. Però les “fitxes tramitades correctament”? És aquest un bon tracte a l’handbol amateur? Mentrestant, a finals de la temporada anterior el deute de la Federació Catalana d’Handbol amb el col·lectiu arbitral era oficialment més de 30.000€, oficiosament més del doble. O tots frares o tots monges. No fotem.

Veient els exemples anteriorment citats, la normativa sembla delirant, però ho és encara més saber que les inspeccions i sancions econòmiques als equips, repeteixo i recalco, amateurs, han augmentat de manera escandalosa. La caixa necessita cash. Per als no informats, el passat exercici comptable la Federació Catalana d’Handbol va tancar amb pèrdues de 50.000€ amb el que acumula el dèficit per sobre dels 200.000€. La mala gestió, reconeguda per la mateixa entitat, ha portat a la Federació Catalana d’Handbol a presentar un concurs de creditors pels mals resultats econòmics que arrosseguen des de fa anys. Per boca del seu president, Tomàs Moral, es culpa de la situació a les retallades de les subvencions (un 74% en el període 2010-2013) com a una de les causes principals. Collonut, president. La crisi els afecta. Doncs com a tothom. Adoptar la política de fer-se el milhomes amb els dèbils és una mala manera de fomentar l’handbol i la més poc original de recaptar. Per què no es trenquen una mica el cap abans de retorçar allò que no sona? Un exemple,  les federacions de natació, tennis, padel, triatló, voleibol, d’entitats excursionistes i,  fins i tot, de la petanca, s’han espavilat per tenir patrocinadors. Quants ens té la d’handbol? La resposta és crua; cap. Cero. Ni un. Petanca president, petanca. Els de petanca en tenen. Els recordo que van prometre 60.000€ anuals en aquest concepte en el seu pla de viabilitat.

Parli amb el seu comitè de competició, President. Creu que és ara el moment de ser més papista que el Papa? Sap, als equips d’handbol de segona i tercera catalana, hi ha pares de família, gent que té la sort de treballar i gent que té la desgràcia d’estar a l’atur. Gent que fa miracles per poder  pagar-se el plaer de jugar. Perquè president, som les clavegueres de l’handbol i ens ho paguem tot nosaltres. No tenim ni puta idea del que són les subvencions. Mai no ho hem sabut. Ni en temps de bonança. Juguem amb pilotes pelades i només ens podem permetre pagar mitja pista per entrenar d’onze a dotze de la nit. I al dia següent, a les 7 dempeus, rebentats, però contents. Som les clavegueres, però no cal que ens tractin com a rates. Entenc que els agradi més fer-se amb l’elit a l’Olímpic de Granollers o al Palau Blaugrana. Allà hi donen canapès i copets a l’esquena. No cal ni que es passi per cap partit de tercera. De debò, no cal. Ni juguem com Karabatic ni tenim canapès per als convidats. Voler-nos comparar seria com comparar el nas de Cleòpatra amb el de Rosi de Palma, però deixin d’escanyar el pobre, és lleig.

Les clavegueres de l'handbol.

Les clavegueres de l'handbol.

14 comentaris

 • Tomas Moral Garcia

  24/10/2013 16:56

  Hola Oriol, soc el Tomas Moral, president de la Federació Catalana d’Handbol. Estic molt disgustat en lo personal després de llegir el teu article. Voldria em diguessis, si us plau, de quina manera puc desmentir, públicament i amb la mateixa notorietat que tu, les difamacions que envers la meva persona i la nostra federació manifestes al teu article, així com fer les oportunes matitzacions a diferents opinions que hi verteixes. Espero la teva resposta. Gràcies. El meu e-correu és presidencia@fchandbol.com

 • ocanals

  24/10/2013 17:56

  Hola Tomàs,

  gràcies pel teu comentari. Entenc que puguis estar disgustat. No són coses agradables de sentir i evidentment pots no estar-hi d’acord. A nivell personal no tinc res en contra teva, no ens coneixem i, a mi, no m’has fet res. Parlo de tu com a president. Tu ets el cap visible de la Federació. La raó per la que he escrit això és perquè crec que és el sentir de molta gent de l’handbol que jo descric com “de claveguera”.

  Per desmentir, públicament i amb la mateixa notorietat que jo, t’ofereixo el meu bloc. El mateix lloc. Entenc que és just. Si et sembla bé, publicaré allò que m’enviïs. T’avanço que no entraré en un intercanvi de correus. No ho he fet mai i ara no serà una excepció. Jo dic la meva, vosaltres la vostra.

  Quedo a l’espera de les teves notícies.

  Ben cordialment.

  Oriol Canals.

 • usuari anònim

  24/10/2013 18:15

  Felicitats Oriol, la situació és coneguda per tothom però ningú diu res de l’handbol cap enfora, has tingut valor, un principi que no tots els periodistes en teniu. El tema de la gestió és bastant complicat degut a que quan hi ha eleccions no hi ha cap candidatura més que la existent. Però el tema de la gestió de les llicències d’aquest any ha estat molt reprovable.

 • Anònim

  24/10/2013 19:49

  En comptes de buscar explicacions potser que ens miréssim una mica el melic. La Federació Catalana d’Handbol no funciona com altres Federacions esportives, potser que reflexionem. Molt bé Oriol per explicar la indignació que estem patint molts de nosaltres!

 • Handbolista

  24/10/2013 19:57

  Era mes fàcil amb el president anterior. L’ handbol es jugava a Barcelona i 60 km a la rodona. Aquesta federació ha escampat l’ handbol per tot el territori català, ha multiplicat per molt i molt el femení.
  I sobre patrocinadors…no fem riure home. No fem riure…
  Tot sigui queixar-se i fotre merda sobre els que fan quelcom i arrisquen. Així anem.
  I si no vols sancions, presenta els papers al dia, com fa quasi tothom

 • Handbolista

  24/10/2013 20:01

  I per cert, ja saps el remei. A les properes eleccions, et presentes, que es molt fàcil tirar pedres desde fora,erò quan s’ ha de treballar, tothom amagat

 • Jaume

  25/10/2013 14:00

  Moltes felicitats per l’escrit Oriol!

  Dius part de tot el que pensa molta gent i no s’atreveix a dir, com el tema del sou de ministre, si, si de ministre, del President de la Federació, de la situació en que està deixant aquesta persona la institució i de la gestió que estem patint els clubs degut al concurs de creditors i altres mesures.

  Suposo que el tal “Handbolista” deu ser un membre de la Junta Directiva per tot el que diu i defensa però bé…

  L’Oriol ha fet una crítica sense cap falta de respecte a una situació en la que molta gent, per por a represàlies, no fa.

  Repeteixo, felicitats Oriol per ser la veu dels petits i no tan petits!

 • Gínia

  25/10/2013 20:30

  Felicitats Oriol! Ja està bé d’escanyar els clubs. Estan matant l’handbol i els hi és igual! Ja n’hi ha prou! Amb tants problemes al final acabarem deixant l’handbol i convertint en anecdòtic l’esport que tant ens apassiona. Salut i handbol!

 • Handbolista

  26/10/2013 20:48

  I tant, opinar diferent es ser menbre de la junta directiva. Osti tu…

 • jugador/entrendor/espectador

  28/10/2013 13:38

  Felicitats per el treball Oriol, el que jo no entenc (i no surt al teu article), és perquè els clubs petits i no petits hem de pagar els deutes de la federació quan AQUEST DEUTE VE DE LA MEGA CONSTRUCCIÓ DE GUIERA a Cerdanyola.
  Era necessari aquest tipus de pabelló a Cerdanyola?

 • finsels pebrots

  11/11/2013 15:27

  La fch es muy corrupta… y a cada cerdo le llega su san martin… al presidente decirle que esta invitado a venir a robarme a casa directamente así me ahorro jugar a balonmano

 • finsels pebrots

  11/11/2013 15:29

  Y que tengáis la cara de contestarnos… LLADRES LLADRES LLADRES MES QUE LLADRREEEEEEEEEES

 • papa d’hanbolista

  11/11/2013 18:34

  Senyors de la Federació.
  Jo de diners, ni en vull parlar. Es vergonyós i amb provoca nàusees.
  Però mes vergonyós, es com funcionem a nivell de competicions.
  Tractar a la canalla como a equips sèniors es per fer-s’ho mirar.
  Els mèrits es guanyen a la pista, no als despatxos.
  Els sortejos dirigits no fan cap bé.
  Es raonable i podem estar inclús d’acord, que els quatre primers de cada categoria base de l’any anterior tinguin per mèrits, drets d’inscripció directa.
  Però, com a mal menor, la resta d’equips i dic “tota la resta”, sortejos purs i durs, no com fins ara.
  Dic “com a mal menor”, per què tenen altres millors possibilitats, el que falten son ganes de fer-les.
  M’agradaria que enguany respectessin les normatives dictades per vostès mateixos a les competicions, ho dic per que es pot demostrar que fan i desfan segons convé.
  Ja posats, també m’agradaria que abans de fer-les publiques, perdessin dos minuts a llegir-se-les.
  El meu recolzament al Sr. Oriol, persona que no conec.

 • papa d’hanbolista

  11/11/2013 20:58

  Rectificar i canviar el meu recolzament, per un suport o fer costat, al Sr. Oriol, persona que segueixo sense conèixer, tot sigui dit altre vegada.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús