L’Agronegoci es reparteix les subvencions de la UE

Aquesta és una entrada escrita per en Javier Guzmán, Director de VSF Justícia Alimentària Global.

 

La setmana passada en un comunicat el Tribunal de Comptes Europeu afirmava que el destí final dels 5.600 milions d’euros concedits des de la UE en ajudes per a que els estats elaborin programes de Desenvolupament Rural per a l’augment del valor afegit dels productes agrícoles o millorar la competitivitat de l’agricultura en realitat no ha estat aquest.

Lluny d’orientar el finançament a aquells projectes que tenen una necessitat demostrable d’ajuda pública ho han convertit la mesura en una subvenció general a empreses que inverteixen en el sector de la transformació alimentària, amb els riscos afegits de distorsió de la competència i malbaratament dels escassos fons públics.

Simplement afirmen que han estat una “donació a empreses del sector de la transformació alimentària” millorant artificialment els seus comptes de resultats.

Per a aquest informe el Tribunal de Comptes va analitzar 6 grans programes de tota la UE, entre ells un de Castella i Lleó.

Aquest informe contrasta dramàticament amb la situació agrària a l’Estat Espanyol. Alhora que succeeix tot això, l’agricultura familiar pateix una crisi sense precedents, aixafada per una agroindústria cada vegada més poderosa i uns supermercats més agressius. Amb enormes dificultats d’accés a terra per a nous agricultors, amb cap recolzament per posar en marxa explotacions familiars, produccions artesanals, això sí amb totes les barreres administratives i legislatives perquè l’agricultura familiar i sostenible no es pugui donar.

Ara sabem que una petita minoria s’ha beneficiat de nou a costa de molts petits productors. És urgent que el Govern posi fi a aquest escàndol i que reorienti i controli aquests ajuts, en un moment en què a més no en sobren.

Llegiu el comunicat.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús