Hi ha alternatives!

Aquesta entrada ha estat escrita per la @martapulgar, coordinadora de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica

Crisi. Corrupció. Atur. Pobresa. Desnonaments. Rescat bancari.…Portem 5 anys llegint notícies sobre el fracàs de les mesures aplicades per remuntar aquesta interminable crisis. S’encadenen els escàndols polítics, els diners públics es posen al servei dels interessos privats i no de les necessitats socials, comerços que tanquen… la crisi inunda tots els racons.

 El panorama sembla desolador, però no tota la realitat està tenyida d’aquesta tristesa. Existeixen multitud d’alternatives, propostes positives que ens demostren que les persones tenim la capacitat de crear iniciatives i models que posen a l’ésser humà, l’entorn ambiental, el respecte i la democràcia en el centre de l’activitat econòmica. Existeix el Comerç Just, un moviment que proposa una relació comercial diferent, justa per a totes les parts  que entren en joc quan es produeix un intercanvi i que lluita contra la desigualtat.  També existeix la Banca Ètica, una alternativa als bancs convencionals, una altra forma d’estalviar i invertir que prioritza l’obtenció d’un triple benefici social, ambiental i econòmic.

Parlem d’alternatives que es promouen des de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica des de fa molts anys. Alternatives fins ara “ben vistes” per empreses, mitjans i institucions, perquè quedaven reduïdes a l’anècdota. Però el moviment del Comerç Just es troba cada dia més proper a les xarxes d’economia social i solidària, a una altra manera de fer economia sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses.

I és a la XIV edició de la Festa i en un context en el que es necessita més que mai treballar plegats per construir alternatives, quan ens trobem amb dificultats com, per exemple, la denegació per part de TV3 d’emetre l’espot de la Festa, al considerar-lo “publicitat amb finalitat política”, basant-se en els criteris del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

Potser Tv3 no emetrà l’espot. Però ja no hi ha marxa enrere. La ciutadania ens qüestionem un sistema comercial i un model de banca dominant injustos i generadors de desigualtats. Sabem que les finances ètiques creixen de forma exponencial i que a dia d’avui més de 100.000 persones en són usuàries. Cada nova cooperativa, empresa de propietat col·lectiva, xarxa d’intercanvi, cada hort comunitari…és un granet més de sorra amb el que a poc a poc, i entre totes,  anem construint una altra manera de fer economia. Motius pel qual seguirem de Festa!

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús