Kafka a Can Piella

Que Kafka mai ha deixat de viure entre nosaltres és cada dia més evident.  Ahir vam veure un altre episodi, amb el desallotjament de Can Piella, un projecte d’autogestió cultural, social, econòmica i vital. Una manera d’entendre les coses que no acaba de quadrar amb les formes i els procediments d’un Estat que cada cop és més del malestar. Un Estat que quan no ha previst un formulari o una finestreta per fer quelcom, per molt necessari que sigui, ho assimila con un element estrany i ho intenta eliminar.

Coneixem les llistes d’espera per operar-se a cor obert, les llistes d’espera de les escoles bressol i les llistes de les oficines d’ocupació. Tot benestar pot esperar, però oi que no heu sentit mai la llista d’espera dels desnonaments o dels desallotjaments? És evident que el dret de la propietat privada i el seu exercici, bo i que sigui abusiu, no pot esperar un segon. Si hi ha un jutge que decreta buidar d’okupes un mas abandonat fa dotze anys pel grup inversor propietari, que espera millors temps per fer-hi quelcom, aquella ordre no va a parar a cap llista d’espera.

Ningú analitza la seva urgència, ningú diu: “D’acord, vostès en són els propietaris, però si no hi faran res fins d’aquí no sé sap quant de temps, no ens facin gastar calers ara mobilitzant els mossos mentre no sigui realment necessari.” Sabeu que un desnonament, d’aquests high luxe, amb helicòpters i tallada de carrers inclosos, pot arribar a costar 50.000 euros? Dades dels sindicats policials, no m’ho invento. Jo també vaig posar la mateixa cara que vosaltres.

Allò que no pot esperar en aquest país ni al món és la construcció d’alternatives. Si a més és aprofitant les cendres i les runes d’aquest sistema esgotat, jo prepararia un diploma per la tripulació de Can Piella, no una citació judicial, què voleu que us digui.

Molts s’omplen la boca amb la iniciativa privada i els emprenedors, i després trepitgen els seus horts i desmunten les seves aules a cops de porra a les sis de la matinada. Continuem esperant a alguna de les llistes habilitades pel públic, o ens fem emprenedors malgrat Kafka?

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús