Lobbies famolencs

Una entrada del  Javier Guzmán, Director de VSF Justícia Alimentària Global

El consell de la UE, integrat pels caps d’Estat o de Govern dels Estats membres, ha cedit una vegada més a la pressió dels lobbies donant via lliure perquè els diferents estats estableixin els seus propis límits a la regulació sobre posicions especulatives en aliments bàsics. Aquesta posició s’oposa frontalment a la recomanació realitzada pel Parlament Europeu, el passat mes d’octubre, que advocava per l’establiment de normes europees sobre els límits de posició per crear un espai controlat a nivell europeu.

La decisió del Consell obre la porta a la competició entre els diferents estats que tendiran a una major desregulació i a un increment de les posicions especulatives que tindrà un impacte immediat en l’increment dels preus dels aliments.

En definitiva, la UE renúncia a comptar amb uns límits clars i comuns de cara a la decisió final sobre la nova regulació de la Directiva Europea MIDFID (Mercats i instruments financers) que tindrà lloc al març de l’any vinent, un fet que si més no crida l’atenció, tenint en compte que fins i tot els EUA  han aprovat els límits de posició per a una sèrie de productes alimentaris.

La directiva MIDFID ha generat expectatives en tots els moviments socials i organitzacions preocupats per l’especulació alimentària, ja que podria suposar un punt d’inflexió per aturar l’escalada sense fre dels preus dels aliments a nivell mundial, restringint les activitats de les empreses de gestió de fons que segueixen participant en el negoci del preu dels aliments. Cal insistir en què aquest negoci genera fam i pobresa a les poblacions més vulnerables: la pujada dels preus de les matèries primeres que van generar les crisis alimentàries de 2008 i 2011 van ser, en la seva gran mida, provocades pels mercats financers.

El Govern espanyol, per la seva banda, no sap o no contesta. Des de fa més d’un any té aquest afer sobre la taula en forma de proposta no de llei aprovada pel Parlament Espanyol que exigia urgentment la regulació financera per evitar les pràctiques de l’especulació alimentària. Cal no oblidar que hi ha bancs espanyols implicats en aquest tipus de negoci.

1 comentari

  • Lobbies hambrientos | El Blog d'Àgora Nord Sud

    09/07/2013 11:43

    […] Javier Guzmán, Director de VSF Justicia Alimentaria Global També en català […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús