Una llei contra els pobles

Entrada a càrrec del Javier Guzmán, Director de VSF Justícia Alimentària Global

El Govern ha aprovat a corre-cuita i sense consens un projecte de llei anomenat de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, que converteix la població rural a ciutadans de segona. Una llei que diu buscar la racionalitat i l’estalvi econòmic, però que amaga una volta de rosca més en l’avanç de les polítiques neoliberals i l’extermini de tot allò que és públic.

A Espanya la població rural suposa el 20%, als qui aquesta llei treu de cop la seva capacitat de decidir sobre aspectes importants de la seva vida. Aquesta llei desmantella 3200 entitats menors i 1024 mancomunitats, buscant descaradament la privatització dels serveis públics que aquestes gestionen. Els serveis públics rurals es pretenen derivar a les diputacions provincials, el que significa concentrar dels serveis públics i donar-li la gestió a una empresa privada, així de fàcil.

Però no només es tracta de serveis públics, sinó que hi ha un altre part del pastís molt desitjable, ni més ni menys que els béns comunals, muntanyes, etc.,  gran part gestionats per aquests petits pobles per segles i que han aconseguit fins a la data que es mantinguin i que a més segueixin sent comunals. Amb aquesta reforma aquests recursos naturals passaran mans d’una diputació i tot seguit a grans empreses de l’agronegoci, el turisme, empreses extraccionistas que s’enriquiran amb el patrimoni de tots.

Fóra bo que el Govern recordés els efectes desastrosos d’última privatització de muntanyes a Espanya que va tenir lloc al segle XIX, quan milers i milers d’hectàrees de bosc van ser arrasades i desforestades, i només el 1859 el Cos d’Enginyers de Forests aconseguí salvar de la desamortització unes 6 milions d’hectàrees. Aquesta gran desamortització va causar erosió, desertificació, inundacions, acabant el que avui anomenem biodiversitat, cultura, embornals de carboni, un enorme patrimoni ambiental de tots sense preu, tot i que alguns ministres s’afanyin a posar-se’l.

1 comentari

  • ian fletcher

    29/07/2013 10:35

    Si es realment preocupant veure com es vulgui privatitzar gairebé tot, es sap que causara problemes, abusos i corrupció molt mes dificils de controlar un cop en mans privades.
    El bosc s’ha de protegir, cercar i vigilar, no s’ha de vendre al millor postor el patrimoni col.lectiu.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús