Decidim els pressupostos

Fa molts anys que a Porto Alegre i a d’altres ciutats brasileres i americanes, van començar a fer pressupostos públics amb la participació de la gent. No es feia sencer, de dalt a baix, partida per partida, però una bona part del pressupost d’aquestes ciutats es discutia a l’àgora pública, ordenant-se i prioritzant-se el destí dels recursos econòmics. A Catalunya, com a la resta de l’Estat, hi ha un bon grapat d’experiències, però a aquestes alçades no han passat del nivell municipal, tot i haver-se implementat en algunes ciutats com Sabadell o Sant Boi.

És sorprenent que un instrument de participació democràtica, una via de tocar el moll de l’òs del poder i una possibilitat de regeneració de la vida pública com aquesta, no estigui en aquests moment en boca de tothom. Per pujar-ho al nivell de la Generalitat, s’entén, i decidir què fem amb els nostres impostos. Sembla que ens agrada més la discusió de les dècimes que ens corresponen de dèficit, que no pas decidir què prioritzem en aquests moments de penúria econòmica. Està tot més clar, no? Com saber si ha estat penal o no, fora de joc o un golàs legal. Blanc o negre, no subliméssim la intel·ligència col·lectiva, si-us-plau.

A ben segur que algunes de les polítiques públiques que tothom considera com fonamentals en un Estat del Benestar, no es veurien tan castigades. Hom té força clares algunes raons per les quals val la pena contribuir a la caixa comuna, no ens equivoquem.Després d’algunes enquestes acientífiques arran de terrasses estiuenques, els resultats són contundents. Doncs no, no existeix ni es planteja tal exercici de cultura i d’implicació democràtica de qualitat.

Serà que alguns pensen que ja estem prou atabalats decidint el pressupost per les vacances? O que es pot decidir canviar de país però no el país?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús