MacProveta

La tecnologia per a tots nosaltres és com en Puyol o en Messi. Quan tot està perdut, sempre queda l’esperança de que el darrer home de la defensa o el primer de la davantera eviti el desastre. Ens han educat en una cultura tecno-optimista, en la qual qualsevol problema pot ser resolt tecnològicament, de manera que allò que té menys importància són les nostres decissions políticas o socials. De vegades, fins i tot aquestes són hostatges de la veritat tècnico-científica i de les limitacions que el nostre coneixement té en cada moment. Segur que heu sentit mil cops a alguna personalitat política fent com que simplement repeteix la veritat que els informes tècnics, com un oracle, han anunciat al món, i que no hi ha res a fer. És així, ho diuen els tècnics.

Vosaltres no ho sabeu, però d’aquí vint anys podreu demanar la McProveta a la vostra cadena d’hamburgueseries preferida. Un tros de carm amb el millor de la carn però que mai haurà corregut per la muntanya ni pasturat ni begut llet de sa mare. Fa pocs dies fou presentat en societat el primer prototip, el primer grapat de cél·lules mare que han tingut el plaer d’esdevenir una McProveta. Els experts diuen que menjar carn convencional serà un luxe d’aquí uns anys, i que la proteïna haurà de sortir d’enormes cultius cel·lulars, de dimensions orwel·lianes. Fàbriques que acabaran amb els privilegis d’alguns i acabaran amb la gana al món. Això si no ho fan abans els dissenyadors de llavors de soja, blat de moro i altres aliments per a les vaques de tota la vida. Tots encaparrats en demostrar que la revolució verda es va queda curta i que la nostra supervivència només té una sortida, i passa per un laboratori.

No oblideu que qui s’ha gastat 250mil euros en aquesta primera hamburguesa digna de Farenheit 451 no ens ha convidat, i es voldrà cobrar la factura més endavant. No l’importarà que les cèl·lules mare que ha fet servir vinguin d’una espècie que centenars de generacions de ramaders han fet durant els darrers sis o vuit mil anys, en codi obert. Qui ha pagat la primera McProveta ja en té la propietat intelectual de la resta, i controlarà el seu sabor i el seu preu durant molts anys.

Penseu-hi quan feu el proper mos. La gana no s’acaba a cops de proveta.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús