La gran estafa alimentària

 

 

 

 

 

Una entrada del Javier Guzman, Director de VSF-Justícia Alimentària Global

Aquesta setmana hem rebut una notícia que evidencia un cop més l’enorme poder que les grans empreses de l’agroindústria tenen sobre la nostra vida: la conclusió de l’últim estudi realitzat per l’Agència Europea de Seguretat Alimentària ( EFSA ), que determina que els aliments ” funcionals” adreçats a infants menors de 12 mesos NO aporten un valor afegit a una dieta equilibrada . En altres paraules , certifica que es tracta d’una enorme estafa.

Aliments aquests anomenats funcionals que no són qualsevol cosa, sinó que s’han convertit l’última dècada en la nova gallina dels ous d’or de la gran indústria alimentària. Un gran negoci on s’han invertit centenars de milions d’euros en grans campanyes de publicitat per convèncer-nos de les meravelloses propietats d’aquests productes. Productes que com renovats bàlsams de Fierabrás prometen millorar les defenses dels teus fills, el colesterol, l’osteoporosi i qualsevol cosa que es puguin imaginar.

Es tracta en realitat d’un enorme negoci que mou més de 4.000 milions d’euros, que ha aconseguit que a Espanya el 40% de les llars consumeixin algun producte d’aquest tipus, o que 1 de cada 10 productes dels prestatges tinguin estàs característiques o que el seu preu cuadripliqui a un altre aliment de la seva categoria.

Oi que no és altra que la que defensa l’EFSA, últim bastió que aguanta la pressió dels lobbies més poderosos d’Europa. Una veritat que indica que les propietats de la gran majoria d’aquests productes són falses, purs fraus. Els últims anys aquesta ha declarat com a publicitat fraudulenta el 80 % dels productes que ha examinat: dels 44.000 productes que s’han presentat a examen per verificar les seves propietats només han estat aprovats 222.

Un dels escàndols més importants derivat de l‘estudi contundent que va realitzar el 2010 la pròpia EFSA és l’Actimel de DANONE: a aquest es rebutjaven de ple les desenes d’informes presentats que avalaven les propietats d’aquest producte per reduir les toxines produïdes per l’espècie bacteriana Clostridium difficile, acabavant radicalment amb les famoses avantatges de prendre L. Casei.

No obstant el gran poder d’aquestes corporacions en els mitjans de comunicació massius impedeix que els consumidors tinguem accés a la informació real. Però si les nostres Adminstraciones públiques tenen aquesta informació, si saben que som víctimes d’aquesta enorme estafa massiva,  per què no fan res? Ens informen? Ho regularan algun cop?

Què protegeixen? La nostra alimentació o el seu benefici?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús