Sou tots uns subvencionats!

En aquest país el pitjor que et poden dir és que ets un subvencionat. Amb aquesta maledicció, et treuen d’una tacada tota legitimitat o dret a ser escoltat o considerat. No ets ningú, el que diguis no serveix per res, perquè en el fons, estàs a sou de la màquina, del Gran Germà que tot ho controla, de l’Estat. Ets el pitjor, ja està, un altre a sou del Govern, què havia de dir? Què pesats, sempre demanant i mirant per lo seu!

Suposo que ningú pensa això de la majoria de serveis i coses que el propi Estat fa per si mateix, i que en el fons ens surten a tots més barates per estat ‘subvencionades’. Imagineu-vos saber que en el fons som tots uns subvencionats, tots i cadascú de nosaltres, per no pagar el transport públic o la Universitat dels nostres fills al seu preu real, quin tràngol. Xiss! Que no surti d’aquí.

Quan les entitats de cooperació no reben subvencions públiques, es donen a sí mateixes un àurea de legitimitat insuperable. Fins i tot, poden ser agraciades amb la visita d’un Molt Honorable President de periple místic per l’Índia, com per reconéixer aquest punt d’autenticitat que la resta, pobres mortals, no han aconseguit. Encara hi  ha classes, petits, i si vius dels teus socis i de donacions particulars, ets el sheriff.

Ara bé, si goses portar-li la contrària al poder, et pot passar que et diguin que ets un subvencionat. No perquè ho siguis, sino per expressar la poca consideració i la baixesa moral en la que pensen que vius. Una senyora li etizabava això, via twitter, aquesta setmana, a Amnistia Internacional, per negar-se a prendre part dels actes del Tricentenari. Sou uns subvencionats! Una de les entitats probablement més independents, política i econòmicament, que s’enfronta cada dia a totes les dictadures i aprenents de democràcies del món, de sobte era en realitat una ‘subvencionada”, que feia el que li deia el seu amo a Madrid. La nostra piuladora anònima s’afegia així a la indignació que feia bullir les xarxes amb l’eslógan #esborratdamnistia.

El que us deia, uns altres subvencionats, que volen mantenir el cul calent. Esclar que molts tenien la solució al problema: si en lloc de ser Amnistia Espanya fos Amnistia Catalunya, aleshores no haguessin claudicat al ‘diktat’ de Madrid. Però si és en el fons la mateixa entitat i filosofia (de subvencionats de nyigui-nyogui), no es baixarien aleshores i un cop independents, els pantalons igualment amb els desitjos de palau a Barcelona?

Que poc acostumats que estem a aquest país a la independència. A la de la societat civil, vull dir.

1 comentari

  • ¡Sois todos unos subvencionados! | Ziri

    09/12/2013 10:24

    […] Veieu aquí l’article en català […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús