Enterraments

Heu vist ‘El Padrí’? Dom Vito, just abans de morir, adverteix el seu fill, en Michael Corleone, que qui li proposi un armistici amb el seu enemic, és qui ha traït la ‘famiglia’. Il Padrino mor i aleshores arriba la famosa escena de l’enterrament, on Michael rep, efectivament, l’oferta de treva de qui, després ho sabem, és qui ha venut als Corleone.

Aquesta setmana, veient l’enterrament d’en Mandela, m’ha vingut al cap l’escena. Mai sabrem si durant la seva llarga agonia, Madiba avisà algú dels seus, a cau d’orella, sobre qui seria o com es manifestaria el traïdor a la causa dels drets humans a Sudàfrica o al món. Potser s’hi va estar morint durant tants mesos morint-se perquè el relat no era fàcil i breu, la frase que havia de dir en Brando a Al Pacino en aquell encantador hort familiar de la pel·lícula. La llista de traïdors a la causa és llarga, a casa i a fora, tots fent-se la foto a l’estadi i estrenyent mans, fent abraçades i discursos confeccionats per passar a la posteritat, reivindicant el llegat i l’herència de Nelson. Qui mai tancarà Guantanamo o assassina impunement a Afganistan, encaixa la mà a aquell altre que no deixa sortir del seu país a la gent ni els deixa llegir el que volen. Res a dir dels sicaris i gàngsters de tercera fila de sempre, dels que res esperàvem i que com a mínim no van gosar fer massa discursos. Ni dels que no va venir i no van trobar millor excusa que el preu del viatge per no fer-ho, quan no reparen en gastar el que calgui per expulsar la gent del seu país. Pel mig, un extra amb frase, que fuma puros i evoca la glòria esportiva conquerida a Sudàfrica, mentre retalla amb multes els drets civils al seu país. Panem et circenses.

Mandela no era Dom Vito, l’exemple no dóna per més. Em temo, però, que passi igual que a la pel·lícula, i desfem en un tres i no res tot l’edifici del Drets Humans, sota l’aparença de normalitat d’un inocent bateig, segurament el d’una nova època. Res ens assegura que aquesta generació sigui millor que l’anterior, ni que s’ensurti i mantingui les conquestes de l’anterior, al contrari. Tant de bo no s’assemblin en res més els dos enterraments.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús