Vint anys no són res

Quants de vosaltres estaríeu litigant durant vint anys? Quants de vosaltres perseguiríeu justícia durant dues dècades? Quants de vosaltres aniríeu al cor de l’Imperi a exigir el que el vostre pobre país pobre no us ha volgut donar? Aquests dies hem pogut veure a Catalunya un d’aquelles persones que acostumen a sortir a les pel·lícules de Hollywood guanyant causes judicials a grans magnats i que es posen com a exemple de la tenacitat humana (i de les bondats del sistema americà de justícia per protegir les llibertats i drets individuals, l’oportunitat per l’operació publicitària mai es deixa passar de llarg per allà).

Si el Pablo Fajardo no ha estat encara el protagonista de cap pel·lícula de la 20th Century Fox és perquè a diferència d’Erin Brockovich, en aquesta història no hi ha cap nordamericà bo, i això seria complicat d’entendre entre l’audiència planetària, ningú se la descarregaria d’internet. Bé, no és cert, segurament els jutges de la cort a  Nova York, que van posar la seva garantia per a fer complir allò que dictés el tribunal equatorià al que van remetre el cas contra la Texaco plantejat pels afectats per la seva explotació petroliera a l’Equador, poden ser també els bons de la pel.lícula.

El 1993 va començar la demanda, després de que trenta anys d’activitats hidrocarburíferes deixessin l’Amazonia equatoriana plagada de casos de càncer i avortaments, per no dir de passius ambientals que encara són allà. En Pablo Fajardo ens explicava ahir al Col·legi d’Advocats de Barcelona com, un cop amb sentència firme al seu país, ara Chevron (ex Texaco) no vol pagar la indemnització que li demanen les víctimes: ‘Durant aquests vint anys s’han venut tots els actius, així que els hem d’anar a buscar fora del país. Per sort, existeix un acord interamericà de compliment de sentències, que assegura la seva convalidació fora de les fronteres del país que l’emet’. Els primers 10.000 milions de dólars segurament vindran del Canadà, on una cort d’Ontàrio ja ha acceptat el recurs de l’equip de d’advocats, quinze, que coordina en Fajardo: ‘Nosaltres contra més de 2.000 que té tota la companyia al món, s’imaginen?’

L’Argentina no farà el mateix, va claudicar davant Chevron per a que aquesta invertís al país, canviant la llei per fer-ho possible. Segur que  us sona, darrerament hem canviat una llei a Espanya per no haver de detenir a l’expresident xinés pels crims comessos al Tíbet, i continuar comerciant amb el seu país. Dalai, no defagiu, si en Fajardo i els seu van haver d’esperar vuit governs equatorians per a trobar un que simplement no els hi posés bastons a les rodes, segur que al final trobeu justícia sota el sol. Vint anys no són res.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús