Cooperació? Ara toca!

 

Dies enrere vaig participar en una trobada en què un partit polític volia reflexionar sobre quina  cooperació al desenvolupament fer d’ara endavant. Es van repartir les preguntes i a cadascun dels integrants de la taula ens va tocar una d’aquelles qüestions de futur .
En realitat, la que em va tocar en sort és una pregunta a la qual no portem atenent des de fa molt de temps. O , almenys , a la qual seguim responent amb arguments que potser ara ja no serveixen , encara que fossin vàlids i justifiquessin l’acció de la cooperació en un passat no tan llunyà .
‘Com acabar amb la percepció que ara no toca la cooperació?’ , Aquesta era la qüestió . Un apel·la a les raons ètiques o morals, normalment, quan li plantegen el dilema. La nit abans, mirant les notícies a la televisió, la meva filla de dotze anys va plantejar una pregunta gairebé idèntica en veu alta: ‘ Per què ens preocupem del que està passant a Ucraïna amb tot el que està passant aquí?‘ I reconec que els arguments de sempre no em van semblar que satisfessin la seva preocupació i curiositat .

Així que em vaig posar a pensar en comptes de tirar del manual de respostes per a adolescents i auditoris entregats. I reconec que l’exercici em va servir per obtenir algunes idees que potser tinguin més força en aquests moments que els vells plantejaments , que potser han estat sobrepassats per una situació social diferent a aquella que els va donar per bons anys enrere .

Per què hem de fer cooperació al desenvolupament? Per què hem de construir la pau enllà de les nostres fronteres o contribuir als drets humans de les altres societats del món? En primer lloc perquè no hi ha altra política exterior més eficient que la cooperació. Cap que amb menys recursos tingui impactes més profunds i a llarg termini. La vella política de la diplomàcia d’ambaixades i de la guerra acumula fracassos sense que ningú es plantegi la seva obsolescència. Les intervencions militars se succeeixen en els mateixos països, any rere any, sense que aconsegueixi canviar les condicions que creen els conflictes i les injustícies que hi ha darrere d’ells. La política de la nostra seguretat exterior no alimenta boques, només a una indústria militar cada dia més poderosa, i curiosament ningú es qüestiona en aquest país, ni en temps de crisi, per què li invertim tres o quatre vegades més que en cooperació, simplement per mantenir operativa una maquinària de guerra ‘ pel que pugui passar”.
Dos. És l’únic sistema redistributiu de riquesa que tenim a escala mundial. Amb totes les seves imperfeccions, constitueix el més semblant a un sistema de fiscalitat internacional, que en tot cas cal millorar i estendre, coordinar i afinar , però no deconstruir. Sense aquests sistemes de redistribució és impossible crear condicions per a la governança a nivell mundial ni tallar les desigualtats que l’economia capitalista i el mercat generen. Una cosa que ja és un consens , d’alguna manera, entre el liberalisme i la socialdemocràcia, encara que no es posin d’acord en el grau i la forma d’aplicació . Desmuntar per estalviar unes dècimes de despesa pública no és més que un frau al món ia nosaltres mateixos, com quan no paguem els nostres impostos, i tan estúpid com fer-se trampes al solitari .
Tres. La complexitat dels problemes a què ens enfrontem exigeix ​​polítiques en conseqüència. La cooperació actua des d’aquesta visió, entenent que els conflictes i els actors a casa són els mateixos que ens trobem a milers de quilòmetres, no es limita a acotar en la seva dimensió geogràfica més immediata ni a desvincular les causes estructurals que els reprodueixen una vegada i una vegada. Per exemple, que el deute que ens ofega ara és el mateix que es va acarnissar amb Amèrica Llatina, amb idèntics mecanismes de desenvolupament, actors i impactes sobre els ciutadans. Estem parlant de la cooperació transformadora, és clar, la qual pretenen consolidar i estendre drets entre les persones, la que no entén de raons d’Estat ni d’estratègies comercials .

Segur que si seguim pensant se’ns ocorren més arguments per fer evident que la cooperació és avui més necessària que mai, que no tenim polítiques tan adequades per a aquests temps com aquesta. Algú va apuntar en la mateixa cita, sense anar més lluny, que els països nòrdics ja han aconseguit establir la correlació entre cooperació i democràcia: sense saber encara per què molt bé, aquelles societats que la practiquen més tenen millors governs i més transparents. La cooperació és, en el fons, la versió netament democràtica de la política exterior, i hauríem d’apostar sense embuts per aquesta manera de fer les coses.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús