Violant els Drets Humans

Una entrada d’Ana Carolina Cortés, membre d’Enginyeria Sense Fronteres

En l’actualitat el Parlament de Moçambic està realitzant la revisió del codi penal, on s’ha entrat a debatre diferents lleis que necessiten una urgent actualització. No obstant això, dins d’aquesta revisió s’està promovent un retrocés pel que fa als drets humans, principalment drets de dones i nenes de Moçambic.

En la proposta de revisió del Codi Penal s’estava estudiant la possibilitat de proposar ‘el matrimoni entre una víctima de violació i violador com una manera de superar el conflicte’. D’aquesta manera, un violador quedaria exempt de la pena si assumia el matrimoni com a opció. Per altra banda, tampoc són considerades altres formes de violència sexual, i menys encara si això passa dins d’un matrimoni .
Per aquesta raó, dijous passat, va ser promoguda una marxa per denunciar i protestar per aquesta proposta de llei. Fòrum Mulher, una organització que treballa promovent els drets de la dona a Moçambic, convocà conjuntament amb altres organitzacions la mobilització, la qual convidava a marxar de negre com a senyal de dol per les dones que són i han estat víctimes de delictes sexuals i per aquesta proposta que vulnera els drets de les dones.
Segons Amnistia Internacional s’estableix a més ” que tota pena imposada serà suspesa i anul·lada en complir cinc anys de matrimoni, llevat que hi hagi hagut divorci o separació causada per l’acusat. I conté una disposició que impedeix iniciar accions penals contra els presumptes autors de delictes sexuals fins que les supervivents dels abusos, el seu pare o el seu tutor si són menors d’edat, o una persona amb la qual visquin, presentin una denúncia oficial’.
Al final de la marxa es comunicà a les organitzacions que aquestes lleis no serien aprovades, però sens dubte no serà la fi del debat, ja que en una societat on constantment es silencia la veu de les dones encara queda molt per treballar i moltes lleis per ser revisades.
D’altra banda no és l’única llei que està sent revisada i que atempta contra els drets de les persones, temes com l’homosexualitat o la bigàmia també han entrat en aquest debat. E l govern i representants del parlament comenten que són rumors infundats, malgrat això representants d’organitzacions i advocats experts en la matèria han entrat a investigar aquestes possibles vulneracions que evidencien un gran retrocés en matèria de drets humans .

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús