Ciutats per a una vida digna

Un article de l’Ana Carolina Cortés, d’Enginyeria Sense Fronteres

Entre els dies 5 a l’11 d’abril d’ enguany es va realitzar a Medellín el Setè Fòrum Urbà Mundial sota el lema de “Ciutats per la vida”. Aquest esdeveniment va comptar amb 9 caps d’Estat, 50 ministres, 300 alcaldes i gairebé 22 mil participants dels més diversos llocs del món, segons xifres proporciones per l’organització del WUF juliol. Dintre de les seves prioritats hi havia la discussió de l’agenda post 2015 i iniciar la discussió per Hàbitat III, fòrums i agendes internacionals prioritàries per a la discussió en temes d’habitabilitat, ciutats i drets.

Paral · lelament es realitzava a la mateixa ciutat el Fòrum alternatiu convocat per Organitzacions de la Societat Civil reivindicant l’existència de “Ciutats per a una vida digna”, ciutats on la participació i l’equitat esdevinguin una prioritat real i no sigui un punt més en la agenda o els decàlegs de polítics i governants de torn.
Medellín és la ciutat amb major índex d’inequitat de tota Colòmbia, una ciutat tocada pel narcotràfic i la violència, en altres èpoques l’estigma d’un país. Malgrat aquests estigmes, és una ciutat que s’ha reinventat, la població ha treballat incansablement per trencar la seva història, s’ha fet un esforç per la inversió en els barris perifèrics de la ciutat i en educació i cultura, ha reduït els índexs d’inseguretat i violència. No obstant això el treball per fer encara no s’ha acabat. L’equitat segueix sent el principal repte en la planificació i en pensar els territoris .
L’equitat, la participació i els drets són tasques profundes que no són compatibles amb l’espectacle immediatista que generen les ciutats model o que volen vendre com aquestes. Darrere de tant maquillatge queda la insatisfacció dels seus habitants, les petites i grans tragèdies de viure en ciutats segregades, amb mancances de serveis, infraestructures, amb tràfics invivibles i un accés al dret a l’habitatge que es torna cada dia més precari.
En un món de ciutats cada vegada més desiguals, el treball a realitzar no rau en la construcció d’estadis i locals per mega esdeveniments, sinó que radica en la promoció d’un hàbitat digne, on no siguin les constructores i les multinacionals que decideixin el futur de les persones . Des de fa dècades s’ha plantejat models alternatius a la producció de l’hàbitat , en diverses discussions dins del fòrum es plantejaven novament models com les cooperatives d’habitatge, o la producció social de l’hàbitat, on són els habitants els que pensen, dissenyen i construeixen els models de barris per viure, com integrar-se amb la ciutat i oferir entre ells espais per viure.
Dins dels esdeveniments dins del WUF juliol es van realitzar taules rodones en què la societat civil que reivindicava el dret a la ciutat, no com un lema de fòrum o una moda momentània com es poden convertir algunes reivindicacions, sinó com el dret que tenen les persones a viure en territoris equitatius i accessibles. D’altra banda en aquest tipus de fòrums s’ha venut la idea de la ciutat com el futur i el model a seguir per habitar, deixant de banda la importància de l’habitabilitat deslligant-la de un lloc dins de les ciutats. Habitar és un fet que es pot realitzar a les ciutats o fora d’elles. Habitar el territori com equilibri dins d’un sistema desequilibrat es treballa poc o gens dins de les polítiques públiques o les propostes a futur. No pot de cap manera existir una competència entre les ciutats i el camp, no pot ser una política vendre la ciutat com el futur de la humanitat, quan la història ens està demostrant el efímeres i transitòries que poden ser la vida en ciutats com Detroit.
En aquest esdeveniment es comptava amb la presència forta de l’Ajuntament de Barcelona, en una entrevista a un dels diaris més importants de Colòmbia l’alcalde Trias comentava sobre les coses que entre Medellín i Barcelona es poden aprendre: ” Barcelona és avui una de les principals ciutats de fires i congressos a nivell mundial. Som la ciutat del món que ha rebut més congressos en els últims cinc anys, per davant de Viena. Més de 700.000 persones assisteixen cada any a la nostra ciutat. Barcelona també és el tercer destí més sol · licitat després de Londres i Paris per celebrar esdeveniments empresarials en l’any 2014.”
Més endavant comentava les tres prioritats del desenvolupament de Barcelona: “Ens hem marcat tres prioritats per fer front a grans reptes: l’atenció a les persones, especialment les més vulnerables; la reactivació econòmica i la creació d’ocupació; i la definició d’un model urbà de futur, amb serveis de qualitat regits per uns criteris d’excel · lència.” Prioritats que en el discurs sonen bé, incompatibles però amb els desnonaments que esdevenen dia a dia, amb vendre una ciutat com a aparador de vendes. Una ciutat on la participació, l’habitatge digne, les persones i l’equitat disten del model Barcelona.
Per finalitzar, un dels paràgrafs de la declaració conjunta (que us animem a signar) de diferents organitzacions de la societat civil sobre el dret a la ciutat, que espero ens porti a pensar i entendre que és en realitat la vida digna i els models d’habitabilitat que les persones necessiten i no els que ens venen .
” … Defensem el dret a la ciutat que entenem com l’usdefruit equitatiu dels beneficis i oportunitats que ha d’oferir l’àmbit urbà (treball, salut, educació, habitatge, recursos simbòlics, participació política, etc . ) I com a eina per imaginar i construir altra ciutat possible: democràtica, sostenible , equitativa, solidària i respectuosa amb les realitats rurals. Reclamem, en definitiva, la necessitat de revertir les dinàmiques urbanes, posant a les persones i no al mercat en el centre de l’agenda política urbana.”

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús