Primer la casa (i l’energia) de tothom!

Crec que quan molta gent ens acusava a les ONG de mirar més per la gent que vivia a milers de quilòmetres, amb aquell famós crit de guerra de ‘Primer els de casa!’, mai van pensar que seríem prou agosarats per girar-nos sobre nosaltres mateixos i fer precisament això, treballar també per la gent de casa nostra.

El problema pels de l’eslògan, que ha fet tanta fortuna entre partits i tertulians de qualsevol signe de l’horòscop, era doble. En primer lloc perquè mai hem deixat de treballar amb la gent dels nostres barris i viles, ha estat des d’aquesta base que s’ha construït la cooperació al desenvolupament a Catalunya. Ha estat aquesta gent, sense màsters ni de un ni de dos anys, qui un dia va mirar més enllà i va entendre que els neguits i les amenaces eren comunes per tothom arreu del món, i que només actuant junts tindríem alguna possibilitat de vèncer-los. I en segon lloc, hem actuat com sabem fer, agafant el toro per les banyes, intentant transformar les causes estructurals i no pas adaptant-nos amb una caritat narcolèptica a una situació absolutament injusta i esfereïdora. Amb tot el respecte per qui reparteix entrepans, nosaltres volem assaltar la cuina.

Exacte, avui la batalla la tenim aquí, però la guerra contra les injustícies és la mateixa que mantenim des de fa anys moltes entitats, de cooperació internacional o de la petanca del barri, contra un sistema que no perd una oportunitat per extreure’n més beneficis, aquí i allà. Em llevo aquest matí i veig al diari a la companya Maria Campuzano i al Carlos Macías de la PAH, colze a colze, amb els milers de signatures de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica entre els seus braços. I penso que cap imatge resumeix millor el continu i la coherència que suposa la lluita internacionalista.

Us pensàveu que només faríem que portar la llum a la selva amazònica i una llar digna als barris de Maputo? Els drets es defensen on calgui, a la Verneda o a Yaoundé, perquè el dia que els veïns no tinguin drets, no ens podran ajudar a defensar els nostres. Primer la casa i l’energia de tothom!

1 comentari

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús