Un tallat just, s-u-p #ComerçJust

- Un tallat, si-us-plau.

– Aquí té, el sucre i les culleretes les té allà.

Agafo el sucró, sucre moré, químics els justos. Prenc el tallat a l’estació, just passat el control, a una franquícia més d’aquelles que deu pagar un ronyó de la cara per ser allà, i que després t’ho cobra.

Acabo el tallat i miro les conseqüències del meu, aparentment, inofensiu consum: un got de paper, un tovalló, un embolcall amb restes de sucres, una cullereta i la seva bosseta de cel·lofana. Probablement, tot plegat, més matèria prima que el propi cafè amb llet, dels que tampoc en coneixem la procedència.

Està molt bé que ADIF, el gestor públic de les nostres infraestructures ferroviàries, hagi pensat en la pertinència de tenir aquella cafeteria allà, per fer temps abans no surt el tren. Però cal inaugurar un abocador amb cada passatger que hi vol fer un beure? No podria ADIF exigir als seus proveïdors certs paràmetres de sostenibilitat tan simples com gots i culleretes reutilitzables, i sucreres que es puguin reomplir? Demanem molt, a més, si el cafè pot acreditar una producció conforme estàndards laborals i mediambientals una mica exigents, i una llet feta aquí a prop, sabent que amb el cafè això no ho podem fer?

Esclar que es pot, de fet moltes administracions públiques ja ho fan, incorporen als seus plecs d’adquisicions condicions per afavorir el proveïdors que assegurin que aquells serveis i productes prestats a la població o a aquella mateixa administració, suposen el mínim impacte social i ambiental. I més enllà, que aposten per una economia més justa i integradora, preocupada en generar ocupació al voltant d’on es desenvolupen, més que beneficis a accionistes desconeguts.

Avui que és el dia del Comerç Just, cal pensar-hi. Les nostres administracions públiques són responsables d’un bon pessic de les compres al nostre país, tant que tenen el poder d’establir pautes entre els proveïdors: val la pena adaptar els teus estàndards per abastir a un client tant important, i ja fet, et dóna prestigi i una posició d’avantatge davant la competència. Demaneu a les empreses tota la Responsabilitat Social que volgueu, però exigiu sobre tot els vostres ajuntament, diputacions, escoles, etc., que compri amb justícia. El canvi comença demanant un tallat, potser, però que sigui just amb nosaltres mateixos.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús