Comunicar per existir.

radio maxaquene 2

Un article de l’Àlvaro Garcia, company d’Enginyeria Sense Fronteres treballant a Maputo (Moçambic).

En el procés de governança local, els mitjans de comunicació juguen un paper fonamental. Ells han estat un dels actors importants en accions socials en favor de la garantia dels drets i reivindicacions de la població. És un canal de participació que permet la opinió, la promoció de pensament, així com tenen la capacitat de donar visibilitat a tot allò que s’omet dels espais de pressa de decisió, involuntària o voluntàriament.

En la majoria de països del món, avui en dia els mitjans de comunicació no es troben al servei de la població, sinó de les minories que aglutinen poder, bé sigui polític, social, religiós o econòmic. I Moçambic n’és un exemple clar i prou radical. La llibertat d’expressió no és una realitat ni en la component més bàsica, la que es refereix al poder parlar, opinar lliurement. Són diverses les persones que han estat assassinades, intimidades i excloses pel simple fet de donar veu a pensaments diferents. Al mateix temps, el dia a dia està marcat per un domini dels mitjans de comunicació lligats al partit al govern i a altres interessos econòmics. En una xerrada titulada “Periodisme i Literatura, horitzó possible o impossible?” que va tenir lloc a Maputo en la II Fira del Llibre, un dels oradors manifestava que actualment, a Moçambic, el periodisme enlloc de ser allò anomenat Quart Poder, é um quarto de poder, i que això es deu, parcialment, per la seva homogeneïtat amb el color vermell del govern.

Baixant directament a nivell de terreny, Enginyeria Sense Fronteres està treballant, a partir d’una Ràdio Comunitària, en la visibilitat de la tasca de les organitzacions i de la realitat dels barris populars de Maputo, que són la majoria. Tot i que actualment les emissions s’han aturat temporalment atesos els problemes amb l’adquisició de freqüència per emetre, la Ràdio de Maxaquene continua treballant des de diverses plataformes, a més de trobar-se en un procés d’estructuració i creixement intern. S’ha apostat per les Xarxes Socials, a través del Facebook, i recentment s’ha fet un acord amb un diari electrònic, Yinguissane (Escolteu! En Xangana, llengua local) del país per publicar notícies reportades per l’equip de la Ràdio. Esclar, és una forma de millorar la visibilitat de la tasca que s’està portant a terme al Districte de Ka-Maxakene, però sobre tot és una eina molt potent per contribuir a la pluralitat i visibilitat de les diverses realitats de la ciutat.

Ja s’han publicat dos articles i desprès del primer, l’editora del diari va comentar que algun dels subscriptors reaccionava en un estat de “No sabia que a Maxaquene també es feien aquestes coses”. L’article relatava l’Acampament de les Organitzacions de la Plataforma de Maxaquene per planificar activitats. El lector, quan veu la paraula Maxaquene als mitjans de comunicació, espera notícies relacionades amb crim, males condicions de salubritat i inundacions o històries d’aquest caire. No espera trobar un grup de trenta persones pensant camins per treballar als barris. Aquest és un altre dels objectius de la Ràdio Maxaquene, lluitar contra l’estigma social i l’exclusió de grans masses de població.

Com deia n’Eugenia García Raya a La “otra” libertad de expresión en América Latina “La llibertat d’expressió, quan es refereix a un dret social, està estretament lligada en la possibilitat de participar en l’esfera pública a través de la comunicació. I aquí hi ha dos drets que les organitzacions i moviments socials poden exercir: el dret a la visibilitat i el dret a la interlocució”

Seguim emetent, seguim treballant des de Maputo. Estamos Juntos.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús