Contra el #CETA, només la punteta

Disculpeu el rodolí, era per cridar l’atenció sobre el que està a punt de passar d’aquí un parell de dies. El Congrés espanyol ratificarà el CETA, el tractat de lliure comerç entre Canadà i la UE, gràcies al suport dels partits que creuen en l’actual model de globalització. La globalització, diguem-ho clar, és indeturable, cada cop estarem més interconnectats i dependrem més els uns dels altres. Els països dels països, les ciutats de les ciutats, les línies dels mapes s’aniran esvaint, com les que dibuixem a la sorra de la platja.

En realitat, les línies seran a un altre lloc, els estats que vam conéixer fins el sXXI com a receptacles i estructures de poder, seran substituïts per altres unitats, nascudes de les empreses que el capitalisme i les revolucions industrials i tecnològiques han estat generant durant les darreres centúries. Ja n’hi ha que tenen més PIB o usuaris que molts països, i segur que saben infinitat més de coses que aquestes ínsules demodées, gràcies al domini del Big Data, quelcom així como el petroli dels propers anys i generacions.

El CETA i tota l’arquitectura de tractats que situen les grans empreses per sobre de les lleis dels antics estats és la constatació d’aquesta situació.  A aquells que demanem que s’aturin aquest tipus d’acords, ens posen a la mateixa foto que Trump o LePen, com si el proteccionisme carrincló d’aquells fos el mateix que el qüestionament polític i de sobirania que fem a aquesta banda del carrer. Ja sabeu que la sobirania i la pàtria importen fins al punt de que algú que ens pressiona molt o que estimem més pugui fer un bon negoci. Has pagat la nostra campanya electoral? Llavors no tens per què preocupar-te pel teu mercat global. Silicon Valley 0 – Farmacèutiques 1.

Però sobre tot, per a què es fan aquests tractats, més enllà de donar carta de naturalesa, de tu a tu, a les grans corporacions mundials? La pregunta de fons és: són aquests acords útils per a la creació d’unes noves bases econòmiques, amb la urgent creació d’ocupació inclosa, i ambientals que ens permetin albirar alguna possibilitat d’arribar com a civilització al s.XXII? Per què els nostres partits i governs continuen treballant sobre bases polítiques que desconeixen i no s’alineen amb les principals agendes de transformació i de justícia global, internacionalment reconegudes?

Hi ha molts dubtes, en el millor dels casos, tants que el PSOE s’agafa a les previsions de destrucció de llocs de feina que realitza la mateixa UE per canviar la seva posició envers el tractat. Eps, que ara som d’esquerres. El problema és que quan alguna cosa està a la teva mà canviar-la, saps que està malament i no ho fas perquè ja t’està bé posant-te de costat, acabes sortint borrós a la foto.

El CETA no és un bon acord, no es podrà esmenar en el futur i no serveix per tenir millors perspectives ambientals i econòmiques, com denunciem moltes entitats a l’Estat i a tota Europa. Hem de demanar coratge i determinació a qui té el poder de transformar aquesta situació, per tal de reconduir la globalització per camins que portin a algun lloc. No ens val amb la punteta, ho volem tot o acabarem sense res.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús