Els (interminables) reptes de l’edició

Que avorrida seria la vida sense reptes. Si per a cada problema ens donaren la solució màgica no caldria ni esforç ni enginy, només aplicar al peu de la lletra les indicacions per aconseguir l’èxit. Aquesta és la part “romàntica”, però al mateix temps em queda ben clar que en més d’una ocasió molts estarien (estaríem) disposats a fer qualsevol cosa per tenir aquest llibre “secret” que ens indique les receptes per superar els reptes.

I si parlem de reptes, un dels més importants és el que viu el món de l’edició. Des de fa alguns anys aquest sector viu una dolça “angoixa” provocada per la indefugible arribada de la digitalització (tot i que seria més exacte dir que l’angoixa afecta més concretament al negoci editorial). De moment, no hi ha “llibre secret” que indique les receptes que solucionen tots els dubtes que estan fent trontollar les principals empreses editorials mundials, les quals ja han encetat un procés de fusió i adaptació per mantenir la seua posició. En definitiva, moltes coses estan canviant.

Davant aquest allau de canvis, una de les reaccions més interessants és la multiplicació d’activitats, encontres i comunicacions que s’han convocat per superar els “reptes de l’edició davant el món digital”. Els principals actors del món editorial, i altres convidats provinents d’altres sectors (els informàtics, els investigadors, desenvolupadors….) es donen cita en taules rodones  per compartir la seua percepció sobre aquest futur del llibre (o tal vegada seria millor dir present). En aquests encontres, tal vegada ningú porte davall el braç el full de ruta ideal, però el fet de compartir taula i conversa ja és un pas endavant per enfrontar-se a aquest dinàmic i canviant escenari.

Dins d’aquest nou escenari del món digital, la Universitat Oberta de Catalunya ha escrit en els últims anys un dels capítols més innovadors en el món educatiu. Aquest fet li concedeix una experiència acumulada única i una legitimitat  per endinsar-se en els reptes del món digital. Per aquest motiu, els propers dies 11 i 12 de desembre de 2012 tindrà lloc el Seminari Els Reptes de l’Edició Digital, organitzat pel postgrau Llibre i lectura en la societat de la informació UOC-Grup 62 dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. Una iniciativa que torna a posar al voltant d’una taula a experts i professionals que treballen i investiguen per seguir superant els (interminables) reptes del llibre. Un fet ben positiu perquè mentre hi ha reptes hi ha futur.

Aquí teniu més informació del Seminari: http://blogs1.uoc.es/llibredigital/2012/11/08/seminari-els-reptes-de-ledicio-digital/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús