Per aire, amb raïls

El ressò de la vaga de controladors aèris no ha arribat fins a la Xina. Coses, suposo, de quedar a 8.000 kilòmetres de distància i gairebé sense connexions directes.

Mentre l’enrenou de l’espai aeri sembla que recula, els avions es tornen a enlairar, es creuen amenaces de processos civils, militars i judicials i tothom hi fica una mica de cullerada, al país més poblat del món els fills (i néts, besnéts, etc) de Mao es maravellen amb la seva nova joguina, el CRH380A. El nom tècnic de l’engendre no és res de l’altre món, però la poesia confucionista xinesa no podia desaprofitar l’ocasió per deixar petjada: “Número de l’harmonia”.

A continuació apunten una xifra: 486,1. Quatre-cents vuitanta-sis coma un què? Kilòmetres per hora. No és un avió, ni tan sols l’Increïble Home Normal Superman. Es tracta de l’últim récord batut pels xinesos, el del tren més ràpid del món.

trencrh380a.jpg

(Imatge cortesia del Govern xinès www.gov.cn, però ells no ho saben)

La premsa del país, oficial (tota) i no oficial (algun bloc i diari perdut que encara queda), aplaudeix l’èxit de la prova realitzada aquesta setmana pel ferrocarril amb nom evocador i de disseny integrament local. El “Número de l’harmonia” –res a veure, en principi, amb la raó auria- unirá Beijng i Shanghái en poc més de 4 hores. Són 1.318 kilòmetres que passaran molt ràpid a ulls del viatger, complicant la sempre atractiva tasca de mirar el paissatge. La inauguració de la línia està prevista per entre 2011 i 2012 i els xinesos, en aquest sentit, són una mica més acurats que el Ministeri de Foment espanyol. Per altra banda, aquesta velocitat resulta especialment atractiva per als usuaris dels Rodalies de Barcelona (qui subscriu ho era), que no tenen constància de que el segle XXI hagi arribat encara al transport sobre raïls… Afortunats xinesos.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús