Crisi s’escriu amb… “zhang”

Internet és un oasi bàsic de llibertat i humor a la Xina. Tot i estar censurat en moltes coses -imagina una xarxa sense facebook, twitter, youtube o blogspot i pensa en la productivitat- serveix de tub d’escapament. Quan la televisió és oficial, la radio també i els diaris venen amb el segell del govern, els fills de Mao han descobert que ha internet hi ha espai per a moltes iniciatives extraoficials. Humor groc, fent la broma fàcil. Però també una mica negre, incorrecte.

Entre elles s’ha colat aquests dies una proposta curiosa: la d’escollir el caracter de l’any. Es calcula que l’idioma mandarí té uns 40.000 caracters, els símbols amb els que s’escriu, tot i que un xinès amb estudis en coneix només de l’ordre de 5.000 a 6.000. D’entre tots ells, en una votació duta a terme per internet, se n’havia d’assenyalar un que resumís amb pocs traços el més rellevant de 2010. El guardonat ha estat:

Pronuncii’s “zhang”, la traducció del qual vindria a ser  un increment sobtat i fort de preu. A molta distància, els altres finalistes han estat els equivalents a “ressentiment” i “gris”. L’enquesta ha servit clarament per treure els fantasmes i la frustració de l’armari. Els internautes s’han rigut de les visions positives i armòniques del règim: no estem per orgues.

Malgrat alegries com l’Expo de Shanghái o la recuperació econòmica que han portat a Xina a les portes de ser ja la segona potencia mundial, per sobre de Japó, els ànims dels xinesos del carrer no estàn especialment optimistes. La culpa recau en la inflació, que torna a colpejar al país després d’uns anys de relativa tranqui·litat. Tot és més car. Al novembre l’IPC ha arribat al 5,1 per cent i tot apunta a que desembre es pot tancar encara més amunt. L’encariment dels aliments ha superat el 10 per cent, en productes bàsics com la carn, els ous o els vegetals. De fet, avui mateix el govern, que controla el preu de béns estratègics, ha tornat a pujar un 4 per cent la gasolina, la tercera vegada que ho fa en aquest any.

Males notícies per una gent pacífica però que s’altera quan li toques la butxaca. A falta de manifestacions o protestes públiques, arriscades davant del nas de l’autoritat implacable de torn, internet dóna fe que alguna cosa es mou dins de la Xina.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús