Autor

Sóc l’Ana
Ana (45)Sóc ambientòloga de formació i la meva passió és entendre per què fem les coses com les fem i com les podem canviar. Exploro l’existència de productes, serveis, sistemes productius i estils de vida menys impactants a nivell social, econòmic i ambiental, i també més saludables. A Quincalla comparteixo la meva visió a partir de la meva experiència personal en tots els àmbits de la meva vida: com a professional de la sostenibilitat i la comunicació, com a consumidora conscient i conscienciada, com a transformadora del meu entorn, com a mare inquieta, com a persona creativa, com a gestora de projectes, com a col·laboradora nata, com a impulsora d’iniciatives i executora final d’accions. M’agrada donar forma a projectes i desenvolupar-los fins el final, i en això he pogut ajudar a administracions, dissenyadors, empreses, institucions, escoles de disseny… i també en el meu entorn proper, en múltiples associacions de base veïnal i docent. Sempre amb una voluntat de transformar el sistema productiu i de consum vers un model més sostenible i equitatiu.

 

Si vols saber més encara…Ana (20)

Llicenciada en Ciències Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb un perfil transversal en els àmbits de la consultoria ambiental estratègica, la comunicació i les produccions expositives.

Actualment treballo com a freelance en el desenvolupament d’estratègies ambientals i creatives i en projectes de comunicació relacionats amb el món de la sostenibilitat. El meu perfil transversal em permet col·laborar en projectes  de comunicació, estratègia creativa i disseny sostenible i social amb administracions, entitats, empreses, dissenyadors i escoles de disseny. Actualment, entre els meus principals clients es troba l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Sóc creadora i dinamitzadora del bloc Quincalla.org, centrat en disseny social i sostenible, i en la cerca d’alternatives de consum i formes de vida més responsables i saludables. En paral·lel col·laboro en mitjans opinant sobre temes de consum i sostenibilitat (com és el cas d’Opcions.org), molt centrats en ecodisseny, disciplina de la qual dono classe a la universitat; així com sobre altres temes relacionats amb temàtiques de caire ambiental i social, com és el cas de Sostenible.cat..

En paral·lel a l’elaboració de projectes sóc professora de Processos i Productes Sostenibles al Grau de Disseny de Elisava, des de l’any 2015. He dirigit la revista digital Sostenible.cat de la Diputació de Barcelona com a Cap de Redacció, on encara col·laboro en l’elaboració de reportatges i articles sobre sostenibilitat en el món local i l’ecodisseny. Durant més de dos anys (2009-2011) vaig dirigir una especial sobre productes i serveis ecodissenyats en aquest mitjà local, amb la publicació de més de cinquanta dissenys sostenibles.

De febrer a novembre de 2016 vaig ser la Directora d’Opcions– Per una nova cultura del consum, amb un encàrrec molt concret: transformar el model de la revista. En aquest període de temps vaig poder donar-li la volta, sobretot, a la versió paper de la revista amb noves seccions, formats i amb tot un núvol de col·laboradors que van fer possible un canvi no només de disseny sinó també d’enfocament.

Des de l’any 2002 i fins el març del 2016,  he treballat  a ERF – Estudi Ramon Folch & Associats com a Consultora ambiental en estreta col·laboració amb grups de treball multidisciplinaris: ambientòlegs, biòlegs, periodistes, arquitectes, enginyers, advocats, paisatgistes, museòlegs, dissenyadors, etc. En l’àmbit de la comunicació ambiental he desenvolupat projectes creatius que integren la vessant sostenible d’una manera integral. La comunicació de conceptes tècnics no sempre és fàcil i a ERF comptàvem amb les dues visions: la científica i la divulgativa. Això ens permetia construir projectes singulars amb un alt rigor tècnic i una formalització coherent: exposicionscicles de debats, tallers i plataformes web associadesplans de comunicació adhoccampanyes d’educació ambiental d’impacte. L’estratègia i la gestió ambiental són eixos claus d’ERF en els que també vaig treballar intensament. Plans d’usos d’espais, reflexions estratègiques relacionades amb la ciutat de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana, plans estratègics de grans i mitjanes corporacions… són alguns dels projectes que vaig coordinar amb l’objectiu de respondre a les inquietuds dels nostres clients; anant més enllà de la seva demanda inicial per tal d’obtenir resultats de gran valor afegit.

En els darrers anys de la meva trajectòria professional m’he especialitzat en temes de comunicació ambiental diversos, entre els que destaquen:
– redacció de continguts per mitjans,
– adaptació de continguts tècnics a un llenguatge més accessible a la ciutadania,
– elaboració de relat, guions i textos d’exposicions (museologia) i coordinació de les mateixes.
– disseny d’estratègies de plans de comunicació, així com la seva coordinació i implementació.
El món editorial ha estat la meva darrera experiència i ara, com a freelance, intento aportar a tots els projectes en els que participo aquest perfil polifacètic, al mateix temps tècnic, creatiu, estratègic i rigorós.

Podeu consultar el meu CV (i el meu CV complert). També em podeu contactar directament amb un correu electrònic (ana@anavillagordo.com) o bé ens podem trobar virtualment (en les múltiples xarxes socials en les que, de tant en tant, em perdo o trobo) o bé en persona.

També podeu llegir aquesta entrevista que em van fer des de Tomando Conciencia Magazine, ‘Un buen diseño también respeta el medio ambiente’ o bé aquest reportatge on vaig col·laborar amb Valor afegit per parlar sobre la desmaterialització.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús