#Referència33: Cultura menys religiosa

dimarts , 10/06/2014

Capitalism Stole My Virginity (via Spotify)

The (International) Noise Conspirancy (Umeå, 1998) és una banda sueca amb llarga trajectòria en contra la cultura capitalista. Volen sacsejar el món, tal i com van fer els vikings en el seu moment.

El vikings eren politeistes. Diversos Déus regnaven els pobles nòrdics. Ara bé, els Déus no situaven els mandataris per damunt de la resta. Els vikings eren tots iguals i qualsevol ciutadà podia prendre el poder al cap sense intervenció dels líders religiosos. La civilització escandinava dependia més del destí que no dels poders religiosos. És més, els Déus per ells eren quelcom personal, no pas quelcom que s’hagués d’imposar sobre tots els ciutadans per igual. El més curiós és que com podem veure a la serie del Canal Historia Vikings, en el moment en que aquests “bàrbars” es van trobar amb cristians van posar en dubte l’existència dels Déus. Com podia ser que Déu estigués de la part dels cristians si perdien en les batalles i saquejos que ells els hi feien? En fi, tots els poblats escandinaus tenien líders espirituals i creien en màgia negra -lligada al destí- però a la vegada posaven en dubte la religió. Assumien que tot es troba dins de la ment de les persones. Així que cadascú podia pensar i creure en el que volgués. Qui sap si d’aquí ve que, avui en dia, Suècia sigui un dels Estats menys religiosos del planeta.

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

Censura d’un documental suec sobre el franquisme

dimarts , 3/06/2014

Mari Carmen España – The End of Silence és un documental sobre el franquisme i la recuperació de la memòria històrica i la memòria a les víctimes de la Guerra Civil Espanyola i de la dictadura de Francisco Franco. Produït per dos suecs, Martin Jönsson i Pontus Hjorthén -resident a Màlaga-, per a la Televisió Sueca (SVT) a principis de segle XXI. La principal sorpresa que desconcerta als periodistes és que avui en dia, encara es ret homenatge al dictador, al Valle de los Caídos -“Caídos por Dios y por España”-. Sembla que mai es va emetre per cap canal de televisió espanyol tot i que va rebre molts premis arreu i va ser molt ben valorat per tothom. Fa un parell d’anys es van fer dues sessions al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i van ser un éxit. A Internet es pot trobar complet en anglès.

Mari Carmen España – The End of Silence by tystnadensslut

#Referència32: Racisme creixent enmig d’un referent democràtic

divendres, 30/05/2014

El partit Demòcrates Suecs (SD) amb un 5’7% dels vots en les passades eleccions legislatives sueques té 20 diputats al Parlament. El cap de setmana passat, a les Europees van assolir el 9’8%, que suposa 2 diputats al Parlament Europeu. Aquest partit diu defensar l’Estat del Benestar pels suecs a base de mesures anti-estrangers. Les seves formes portarien a fer fóra el prop d’un milió i mig d’immigrants que viuen a Suècia. En un país amb nou milions i mig d’habitants i el mateix territori que Espanya. Fent una reflexió lògica i simple, sembla mentida que la seva economia s’estigui saturant des de l’inici de la crisi. Amb el potencial de recursos naturals i un sistema polític amb educació i investigació desenvolupades podrien seguir progressant si, en comptes de fer fóra els estrangers, es potenciés l’arribada d’aquests. Només cal incentivar que la gent vulgui habitar aquestes terres fredes.

Refugiats polítics reclamen més protecció a l’entrada del Parlament suec

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

 

#Referència31: Llistes desbloquejades

dimecres, 28/05/2014

Fer un cop d’ull a un col·legi electoral suec és suficient per deixar una mica malament el sistema polític espanyol. Les paperetes de cada partit tenen una llista de candidats amb una casella al costat de cada un d’ells. El sistema de vot per aquestes Eleccions Europees 2014 ha estat de llistes desbloquejades. Cada votant escull un sol representant i no necessàriament ha de ser el cap de llista. Els candidats que reben més vots surten escollits. Fins i tot, es podria donar el cas que el cap de llista no sortís escollit i sí ho féssin d’altres polítics del mateix partit. Evidentment, també existeix la possibilitat de no seleccionar cap candidat, llavors s’entén que es vota pel candidat que el partit ha seleccionat com a cap de llista. Amb naturalitat m’explicava tot aquest procediment el periodista Fredrik Jarl dient-me que això no és nou, aquest sistema que per nosaltres sona estrany, ha estat el seu sistema “de tota la vida”.

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

#Referència30: Eleccions a Suècia

dilluns, 26/05/2014

Fa una setmana i mitja un company suec em comentava que faltava informació, que ningú havia rebut propaganda electoral i que el ressó de les Eleccions Europees 2014 als mitjans era molt escàs. Es van despertar tard però durant els últims dies han tingut lloc dos debats -i múltiples entrevistes- a la televisió pública SVT. Un dels debats va ser amb els líders de nivell nacional que aprofiten per fer campanya per les eleccions estatals de Setembre. La confiança i rellevància del Parlament Europeu és poca. La participació ha estat del 48’8%. El partit de govern cau en picat (13’3%), probablement és una de les devacles més greus de tota Europa. Com a primera força es manté el Partit Socialista (24’4%) i com a segona força explota el Partit Verd (15’3%), que el 2009 va treure només un 6%. Una de les eines politològiques per mesurar el nivell de democràcia dels Estats és la diversitat i el nombre de partits amb representació. En aquest sentit, és notícia el pas de set partits amb representació a nou. No obstant això, els que entren amb força són els xenòfogs Suecs Democràtics (SD) amb el 9’7%.

Acte de campanya del Partit Verd a l’Estació Central d’Estocolm

#Referència29: Futbol femení

dissabte, 24/05/2014

Veronica Maggio una dolça sueca d’Uppsala que en aquesta peça canta al costat de Håkan Hellström. S’uneixen els dos artistes sensació. Dos cantants que exciten els joves fans del soul i el pop alternatiu.

Mentre a casa nostra ens preocupem per l’ansiada arribada de Luís Enrique o per la final de Champions League entre l’Atlètic i el Reial, a Suècia els focus es centren en el futbol femení. La lliga femenina de futbol, la Damallsvenskan, és de les més potents del món. Suècia està considerada la cinquena lliga més important del planeta. Dijous passat, el vigent campió TyresöFF -d’una petita localitat dels afores d’Estocolm- va disputar la final de la Champions League a Lisboa. L’equip compta amb les millors jugadores del món, entre elles la Pilota d’Or, Marta. Aquest espectacle futbolístic el va emetre en directe SVT1, el primer canal de la televisió pública sueca. Sovint els partits de lliga regular s’ofereixen en obert. Clubs petits, com pertoca a Suècia, però una competició viva, amb sponsors i cada cop més seguiment mediàtic. Dijous passat, les sueques de Tyresö i les alemanyes del Wolfsburg van disputar un partit vibrant i el resultat final va ser favorable a les germàniques (3-4).

La lliga alemanya és la més potent del món, entre Frankfurt i Wolsfburg acumulen 5 Champions League / UEFA Website

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

#Referència28: L’ofici de perruquer/a

dijous, 8/05/2014

Avui he anat a la perruqueria. Els meus cabells començaven a semblar els de Jesucristo SuperStar o els de Conchita Wurt. El cas és que m’han atès com si fos client d’un hotel de luxe. M’han fet un massatge i m’han rentat el cap, està inclòs en el servei… i en el preu, li ho fan a tothom. M’han tallat la “melena” amb deteniment, amb un munt d’estris per anar perfeccionant. Al final m’han afegit productes per fixar un pentinat que ha durat mitja hora perquè me n’he anat directe a la dutxa. “Pijades” d’aquelles que no farien falta però que intenten justificar el preu. 31€. I es tractava de la perruqueria més barata de la ciutat. L’ofici del perruquer està cuidat i ben considerat. Els preus per “tallat normal” poden oscil·lar els 30€ i 50€. Els tenyits o d’altres tractaments especials surten per més de 60€, tranquil·lament. I jo que a la “pelu” del barri em gasto 10€.

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

#Referència27: Lectura a casa i debat a classe

divendres, 2/05/2014

Indie pop i indie rock amb ajuda del tecno és la mescla que ofereix la sueca Tove Lo. Amb el cap ben alt.

Des dels més petits fins als estudiants més grans tenen llibertat total a classe. L’altre dia vaig ser a una classe de l’equivalent a 2n d’ESO. La professora només els va fer callar un parell de cops. Uns quants van estar passant olímpicament del que parlàvem. “És el seu problema”, diuen. Ningú es va enfadar ni posar nerviós. Mentrestant, d’altres xavals prenien apunts i participaven. El sistema suec sobretot es centra en el treball en grup. A les classes hi ha molta conversa i enrenou. El problema és que a vegades fins i tot massa. La idea -a nivells universitaris també- és que els joves interaccionin i comparteixin coneixements. No obstant, si el professor/a no es dedica a fer un seguiment proper, sent molt didàctic, i oferir molts recursos variats, el seu paper pot quedar massa secundari. En tot cas, a Suècia el principi bàsic és: molta lectura a casa i debat a classe.

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

#Referència26: La sèrie per descobrir Suècia

dimecres, 30/04/2014

Living in America (via Spotify)

Encara que jo creia que els suecs viuen molt influenciats per la cultura nord-americana, la banda sueca The Sounds reivindica que no és així. “We’re not living in America”…

Què passaria si deixessis la teva gran feina a Nova York per anar-te’n a viure amb la teva novia a Suècia? Fàcil? Ideal? Un somni? No ben bé… Aquest és el plantejament de la serie “Welcome to Sweden” en que es repassen tots els tòpics sobre els suecs i les sueques. Una novia espectacular, uns sogres bondadosos però que a la vegada són xafarders i et critiquen a l’esquena -o fins i tot a la cara, donat que se’t fa impossible entendre’ls en suec-. Tradicions excitants i eixelebrades com banyar-se al mar glaçat i combinar-ho amb una sauna. I el més difícil: moblar el pis. És una odissea si t’has d’adaptar a la línia nòrdica, la sobrietat sueca, l’elegància Ikea. “Welcome to Sweden”, aquestes i moltes més caricatures dels escandinaus sovint són d’allò més acurades. Idònia per descobrir i procurar entendre la seva forma de vida i mentalitat tan particular. I si no aconsegueixes entendre’ls, almenys passar-t’ho bé.

welcomesweden

Dóna’m un OK si tens l’oportunitat de veure la serie i t’agrada. Dóna’m un KO si no et convenç!

#Referència25: Plens a televisió, cada dia

divendres, 25/04/2014

La setmana passada, Nuoli s’estrenava a la Kulturhuset d’Estocolm, un centra cultural públic amb biblioteca, teatre, sales d’exposicions i concerts com el d’aquesta sueca fantàstica que apunta maneres.

Em llevo a les 9 del matí i a la segona cadena pública sueca (SVT2) emeten el ple del Parlament, en directe. Si em llevo a les 11 també l’estan fent, cada dia. Fins i tot, els dies que he esmorzat, amb ressaca, a les 13, encara transmeten el ple. És un servei públic, tant inquestionable com ordinari per l’audiència. Fins i tot, de tant normal que ho veuen, molts m’han explicat que ni s’ho miren, “ningú ho mira”. Cada dia hi ha ple però no cada dia hi han d’assistir els 349 diputats. El Riksdag està dividit en circumscripcions, els representants del poble no seuen en funció del partit sinó ordenats per la regió d’on provenen. Per això, si un dia es debat sobre Malmö només hi ha 10 diputats a la cambra més els membres del govern implicats. Una altre singularitat és l’estructura de dos tribunes. Els oradors acostumen a ser dos a la vegada, en cara cara.  Sovint, en una tribuna un ministre defensa el govern i per l’altre pupitre el van interpel·lant els portaveus de la resta de partits. Tot això ho segueixo fent-me el freaky dia a dia, esmorzant el meu entrepà de ‘Nocilla’, mentre els meus veïns es diverteixen observant-me.

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!