#Referència4: Universitat pública i de qualitat

Friska Viljor (2005), aire fresc. Si ahir us vaig presentar l’ídol dels meus veïns, del grup jove d’avui ben poc en coneixen. Amb l’empenta que ens regalen perseguim una universitat digne per al nostre país…

A Suècia la universitat és pública. Qualsevol dirà: I a Catalunya què?! A Suècia, la universitat és gratuïta, senzillament. El govern destina una partida dels impostos dels ciutadans suficient com per oferir ensenyament per a tothom. Fins i tot per als estrangers. Complint els requisits curriculars i de llengua tot ciutadà membre de la UE pot accedir al sistema educatiu suec. Suècia destinarà un 7% dels pressupostos del 2014 a l’Educació. Destina al voltant del 7% del PIB. Mentre que a Espanya ens trobem bora el 4,5% del PIB. La majoria dels pressupostos suecs es financen amb els impostos dels suecs, superiors que a Espanya.

La facultat d’Empresarials de Linnéuniversitetet té forma de ‘Donut’

A més a més, l’ensenyament és de qualitat. Què vull dir? Creuen en les estructures d’universitat oberta, potenciar les capacitats i els estímuls dels alumnes, treball en grup, recerca, etc. De moment, la primera assignatura que he començat no té examen teòric. L’avaluació es fa a través de tres assajos. Cadascú ha d’escollir el seu propi tema d’investigació en el qual podrà posar en pràctica els continguts tractats a l’assignatura. Així cadascú té llibertat per dedicar-se a allò que més el motiva. L’alumne ha de seleccionar la bibliografia que creu que li convindrà. Ha de tenir criteri per buscar les seves pròpies fonts d’informació. El professor, òbviament, assisteix les teves decisions, cada dia. En definitiva, tot és força diferent al ‘sistema ibèric’ de les classes magistrals.

Val a dir que els suecs també estan força emmirallats en la societat americana. A vegades, pot resultar massa recarregat quan, fins i tot, intenten imitar les disputes i rivalitats -sempre amistoses, és clar- entre facultats. ‘Rollo’ fraternitats…

PD: Parlant amb una professora a l’acabar la classe, ja m’ha ofert que si uns quants estem interessats podríem quedar per comentar i ampliar -a mode de debat- els temes de l’assignatura, tot prenent un cafè. Serà que està contenta amb el que li paguen.

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

(Comenta amb un OK o amb un KO)

4 comentaris

 • Esteve 007

  01/02/2014 0:19

  KO? OK?
  Difícil. Hi ha molts aspectes a considerar, oi?
  Educació pública i gratuïta ? OK, es clar.
  Sistema d’ensenyament ? OK, el que expliques fa bona pinta.
  Finançar-ho amb impostos mes alts? Ui, ui, ui !!!
  El tema dels impostos i de la pressió fiscal donaria per moltes “referències”.

 • Oriol Moya Cànovas

  01/02/2014 12:36

  Gràcies per comentar Esteve 007!
  Difícil difícil valorar-ho tot plegat. Ho haurem d’anar païnt al llarg de l’estada al Nord.
  Però és escandalós que tan sols dediquem 4,5% PIB a l’Educació! La mitja europea està al 5,4% PIB!! Incomprensible…
  En tot cas, segurament hi hauria maneres d’aprofitar millor els impostos que paguem.
  Gràcies!

 • Dani

  01/02/2014 13:42

  OK, OK! A tot en general. Fantàstic! Quina enveja!
  Ara bé! Aspectes econòmics al marxe, no poc importants!
  Aquest sistema com s’equilibra? Algunes qüestions: Com funciona la secundaria? Hi ha fracàs escolar? Quin percentatge de població accedeix a estudis superiors? O millor, quines motivacions hi ha per renunciar a estudiar gratuïtament? A Suècia, com funcionen les vies professionalitzadores? Aquí, sovint estudiem perquè no hi ha alternativa, malgrat, estudiar es molt car.
  Ei, Oriol…Les referències musicals, genials. Fan molt agradable l’escriptura.
  I la fotografia del campus, molt bonica! Però…un dia ens expliques que fan aquestes societats tan avançades, enmig de la neu!
  Salut!

 • Neus

  01/02/2014 14:04

  El Dani comenta..fracàs escolar què? Important veure formació del docent a la societat sueca i el reconeixement social que tenen per poder aconseguir un ensenyament de tanta qualitat.
  M’agrada comentari postdata!!! OK

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús