#Referència9: Umeå, capital de la cultura indígena

Avui escoltem Delighters, un prometedor grup de Barcelona. No són suecs però amb ells fem una excepció. Volem dedicar la peça a Tatiana Sisquella, a Ignasi Pujol i a tots els malalts de càncer.

Perquè Umeå ha estat designada Capital Europea de la Cultura 2014? És la ciutat més important del territori Sápmi, els únics indígenes que queden a Europa. Una civilització esquimal que forma part de Suècia però que és anterior a la societat sueca. Llengua pròpia, cultura, tradicions ancestrals i, fins i tot, les seves estacions de l’any. Els Sápmi viuen vuit estacions diferents. Umeå es troba a 400km del Cercle Polar. En els últims anys, Suècia ha potenciat aquella regió poc habitada a través de la cultura i la recerca. Ara Umeå té una de les universitats més importants del país i la mitjana d’edat de la població és de 38 anys. La mitjana més baixa d’Europa, tots són estudiants. Un munt de detalls arquitectònics i diversos museus amb referents artístics de nivell mundial. Sense anar més lluny, Jaume Plensa presenta cinc obres al parc d’Umedalen, un jardí ple d’escultures. 45 milions d’euros en pressupost dels quals 1,5 els aporta la UE. Tot i que es ven com l’any de la cultura Sápmi, molts es queixen de que només s’inverteixin 5 milions del pressupost directament als sápmi. En tot cas, un any amb 300 festivals, exposicions i tota mena d’activitats culturals a Umeå. Procurant cuidar i potenciar les minories culturals.

Presentació d’Umeå 2014

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

2 comentaris

 • Joan

  11/02/2014 16:48

  OK per la potenciació de les llengües i les cultures dels pobles

 • Esteve 007

  12/02/2014 8:57

  OK
  Nosaltres sabem be quan important es ser respectat.
  M’agradaria pensar que un cop guanyada la independència, Catalunya fora capaç de ser respectuosa amb les seves minories.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús