#Referència11: El monopoli de l’alcohol

Demà tenen concert a Kalmar, una ciutat del sud de Suècia. S’estrenen. Cal estar a l’aguait del que passa a tot el país però també s’ha d’estar atenent el que passa al teu ‘corridor’…

Suècia té fama de ser un país de bevedors. Ells es queixen d’aquesta mala etiqueta però alhora de la veritat… A mi em sembla que beuen per emborratxar-se. Sovint s’obliden del plaer d’un bon beure o del gust agradable d’algunes begudes. Com veureu, tot depèn dels graus d’alcohol. L’alcohol és molt car, és un producte monopolitzat per l’Estat que només es pot trobar a una botiga, el Systembolaget. Systembolaget és la cadena pública de supermercats d’alcohol. Als comerços normals tan sols pots comprar begudes de fins a 3,5% d’alcohol. En canvi, en aquests immensos supermercats pots trobar begudes d’arreu, de tot tipus. Els preus estan exclusivament determinats pel grau d’alcohol i estan molt inflats pels impostos. En el cas de les cerveses, aproximadament un 40% del que pagues són taxes. Però representa que els impostos són baixos amb la cervesa com a mesura per protegir les empreses locals. En el cas dels alcohols durs els impostos poden situar-se fins i tot al 50%. Aquesta és la raó per la qual encara no he tastat el vodka o el ‘brännvin’ escandinau.

Diuen que no són molt bevedors però l'Estat restringeix l'accés a l'alcohol com a mesura

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

1 comentari

  • Esteve 007

    19/02/2014 8:57

    KO
    No veig gens clara la relació entre els impostos de les begudes alcohòliques i el monopoli d’estat de la seva venda.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús