#Referència12: El govern dels aborígens suecs

Una jove artista que canta el genuí joik Sápmi. Va néixer a Lapònia i es dedica a preservar la llengua i la música del seu país. Està col·laborant amb els actes de Umeå2014, Capital Europea de la Cultura.

Al nord de Suècia, al Cercle Polar Àrtic hi viuen els Sápmi. Els darrers indígenes d’Europa. Com ja hem comentat anteriorment, tenen la seva pròpia llengua, cultura, tradicions i recursos naturals de subsistència. De fet, els Sápmi, habitants de Lapònia, estan repartits entre Suècia, Noruega, Finlàndia i Rússia. A Suècia n’hi ha uns 20.000 (dels 70.000 totals). Viuen, entre d’altres, de la pastura dels rens, també de la fusta i del turisme. Des del 1993 tenen un parlament, el Sämitigge. L’autonomia és poca -caça i pesca, pastura de rens, llengua Sápmi i cultura- i aquest parlament depèn del Govern Suec. Són 31 representants escollits cada quatre anys. Mentre reclamen més autonomia, almenys tenen un mecanisme per preservar la seva identitat, una identitat que no té res a veure amb la dels suecs. Molts dels meus companys del sud del país m’han explicat que no coneixen res del que mengen els Sápmi. Mai ho han vist, mai ho han tastat. Els separen més de 1.000km. Demà els travesso i arribo a Kiruna, on s’estableix el Sämitigge, aquest petit parlament.

ripan.se

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús