#Referència15: La màquina que et retorna una corona

En suec “panta mera” significa “recicla més”. La cançó Guantanamera s’hi enganxa fàcilment. Són els ingredients amb què Returpack i diversos rapers suecs fomenten el reciclatge d’envasos de beguda.

El 94% de les llaunes es reciclen. En general, els suecs ho reciclen tot -i de manera molt més escrupolosa que a Catalunya- però una de les coses més interioritzades és el reciclatge de les llaunes i envasos de beguda. Com s’aconsegueix aquest alt nivell de consciència social? Oferint incentius. Per cada llauna que reciclis et retornen 1 corona (10 cèntims d’euro) i 2 corones per cada ampolla gran de plàstic. Totes les cerveses al Systembolaget o d’altres begudes tenen un preu i se li suma una (o dos) corona per cada envàs. D’aquesta manera ningú t’està regalant diners, més aviat te’ls cobren i si et portes bé, l’Estat te’ls retorna. El reciclatge de tots els envasos de beguda funciona a part de la resta de materials. El Govern té privatitzada la gestió del reciclatge d’aquests envasos a l’empresa Returpack, supervisada pel Swedish Board of Agriculture. Tots aquests envasos arriben a parar al punt de recollida de llaunes que hi ha a tots els supermercats. Una màquina -foto- molt apreciada per tots els suecs… “La pela és la pela”.

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

 

+Referències

Si us ha agradat la cançó i la salsa sueca amb el mític Guantanamera, aquí teniu l’anunci de televisió.

4 comentaris

 • Irena

  03/03/2014 19:12

  Molt bo!! A alemanya també ho fan així! Totes les ampolles tenien un símbol que t’indicava si podies, o no, reciclar en aquestes màquines que ensenyes a la fotografia! Jo omplia bosses i bosses per reciclar de cop!!! Molt divertit i entretingut! Ajuda a fer consciència de l’ecologia i civisme. Me n’alegro tant de que et vagi bé Oriol!!!!

  PD: El blog està màxim currat!!

 • Oriol Moya Cànovas

  03/03/2014 20:27

  Hola! Moltes gràcies per comentar.

  Me n’alegro que Alemanya també ho facin així, demostra que és un model extés arreu d’Europa. El funcionament a casa nostre no té color.

  Me n’alegro també que t’agradi el blog. Gràcies per seguir-me.

  Encantat.

 • Olga Rodríguez

  04/03/2014 13:53

  OK! com et vaig comentar al Twitter a la UAB també et retornen 10 o 20 cèntims per envasos de vidre. Crec que tens raó que la consciència del reciclatge passa pels incentius, és el “i jo què en trec d’això”? Al meu poble l’Ajuntament publica cada any un informe sobre les tones reciclades, els ajuts econòmics que rep per aquestes i a què els destinarà, però trobo que això de la màquina és més ràpid i directe!

 • Oriol Moya Cànovas

  04/03/2014 21:18

  Hola, moltes gràcies per l’aportació. Està molt bé la iniciativa a la UAB. No se on es poden retornar els envasos… :(

  Aquí a Suècia el reciclatge està més extès i normalitzat que al nostre país. Diferencien més i ho tenen més interioritzat. Crec que el reciclatge d’altres materials es mereix un altre post… Ja arribarà.

  Moltes gràcies per donar-me una empenteta.

  Oriol.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús