#Referència23: La societat sueca és ‘lagom’

Una banda molt petita molt petita fa pop experimental. Han interpretat amb orquestra, combinant veus masculines i femenines. Mantenen un equilibri atrevit… Aguantant per no desmaiar-se.

Serveixes una a tassa de cafè i en el moment precís en que consideren que la quantitat és del seu agrad et diuen: lagom. Un dia assolellat que es lleva amb la temperatura ideal de 22,22ºC, ni fred ni massa calorós, és lagom. Aquell punt precís en que les coses no són ni poc ni massa. Aquesta paraula pròpia i original de la llengua sueca defineix com és aquesta societat. La seva personalitat i les seves formes de vida sempre són mesurades -excepte quan beuen-. Sembla que tinguin per objectiu viure en un constant equilibri.

Si una família no té molts ingressos, no està ben considerat que tingui una televisió d’última generació de la mida d’un elefant. Per la mateixa raó, sobta que una persona de classe alta vesteixi malament. O, simplement, no és tolerable que algú es comporti sense modèstia, sense mostrar-se reservat. La franquesa i cometre excessos de confiança no agrada. M’he trobat en totes aquestes situacions. Segons m’expliquen, tot i que aquests prejudicis s’estan espolsant amb el temps, encara hi ha gent obsessionada, sobretot entre la gent gran. Intolerants amb les irregularitats o informalitats. El problema és que la seva obsessió per buscar la calma, la correcció i la bondat acaba sent desmesurada, a vegades. Precisament per això els titllem d’inflexibles, avorrits i freds, com tot, en el seu clima.

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús