#Referència31: Llistes desbloquejades

Fer un cop d’ull a un col·legi electoral suec és suficient per deixar una mica malament el sistema polític espanyol. Les paperetes de cada partit tenen una llista de candidats amb una casella al costat de cada un d’ells. El sistema de vot per aquestes Eleccions Europees 2014 ha estat de llistes desbloquejades. Cada votant escull un sol representant i no necessàriament ha de ser el cap de llista. Els candidats que reben més vots surten escollits. Fins i tot, es podria donar el cas que el cap de llista no sortís escollit i sí ho féssin d’altres polítics del mateix partit. Evidentment, també existeix la possibilitat de no seleccionar cap candidat, llavors s’entén que es vota pel candidat que el partit ha seleccionat com a cap de llista. Amb naturalitat m’explicava tot aquest procediment el periodista Fredrik Jarl dient-me que això no és nou, aquest sistema que per nosaltres sona estrany, ha estat el seu sistema “de tota la vida”.

Dóna’m un OK si ho voldries per Catalunya. Dóna’m un KO si no ho voldries!

2 comentaris

 • Joan Soldevila

  04/06/2014 11:45

  Això no són llistes obertes pròpiament, són llistes desbloquejades. Llista oberta seria com el cas del senat espanyol o bé dels ajuntaments amb menys electors, on pots votar qualsevol persona, fins i tot de candidatures diferents. Que si voldria això per Catalunya?? No sé pas si seria desitjable un sistema com aquest.

 • Oriol Moya Cànovas

  04/06/2014 11:55

  Podrien ser més obertes, cert. Ara bé, a Suècia no es pot votar gent de diferents candidatures perquè cada ciutadà té només un vot, el pots dipositar a qualsevol persona de les que es presentin. El valor més important que aporta aquest sistema és que votes al representant no al partit.
  Gràcies per comentar, i per corregir!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús