Aid Moubarek Said

Avui és el dia que per ser festiu (només) a Barcelona sembla que ho hagi de ser a tot Catalunya. Ironies a banda, aquest festiu local coincideix amb una festa a la República Centreafricana: l’Eid ai-Adhad o Tabaski. Aquesta festa commemora la submissió d’Ibrahim (Abraham dins la tradició jueva cap al seu Déu acceptant decapitar el seu únic fill, Ismael (Isaac segons el judaisme). No obstant, després de l’acceptació de l’ordre divina, Déu envia a l’arcàngel Gabriel que, al darrer moment substitueix l’infant per un xai.

Aquest dia, com en el meu cas, us trobeu propers a gent de confessió musulmana, un àpat al voltant d’un xai serà el pretext per trobar-se. La singularitat del cas radica en el fet que la República Centreafricana ha estat mediàticament marcada per tensions religioses els darrers temps. Sense voler entrar en molts detalls, després d’un cop d’estat per una coalició de grups armats al març de 2013, procedents del nord-est del país i més propers a la confessió musulmana, el so de fons de les mesquites es feia molt evident a la capital, Bangui. A partir de desembre del mateix any, la incursió de milícies del centre de l’estat va provocar nombrosos enfrontaments un enormes moviments de desplaçament forçat que van inclús acabar amb la migració forçada de la població musulmana situada al sud del país.

Per a clarificar, les diferències entre la capital i la resta del país, el control pels recursos naturals o la governabilitat són causes de tensions encara existents, les quals han tingut, entre altres conseqüències, la polarització confessional. Esperem que celebrar la Tabaski a Bangui sigui un signe del retorn a una encara llunyana normalitat.

Aid Moubarek Said! Bona festa de la Mercé (ui, perdó)!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús