Ai, el Papa

El Papa Francesc I ha anunciat una viatge de 5 dies a 3 països africans i que acabarà a casa meva, Bangui, el 29 i 30 de novembre. Durant la visita,el Pontífex preten inaugurar la porta santa, avançant-se 10 dies de la inauguració de l’any del jubileu. Aquesta obertura pretén tenir un gran fonament simbòlic, així com intentar sentar les bases dúna de moment llunyana reconciliació entre comunitats. Cal mencionar que si bé no en els seu orígens, les derives violentes dels darrers anys han provocat un fort ressentiment entre les diferents confessions existents al país.

No és el primer cop que un Papa visita el país: Joan Pau II va ser a Bangui el 14 d’agost de 1985. En certa manera, va “compensar” la negativa de Pau VI a venir a la coronació de l’Emperador Bokassa  al 1977, en unes celebracions de dos dies de durada (amb coronació, missa, banquet o desfilada, entre molts altres esdeveniments) i que van tenir un cost aproximat dúns 15 milion d’euros (amb el que significava aquesta xifra quasi 40 anys enrere), fet que explicaria la negativa del Pontífex.

Més enllà de significats i esdeveniments històrics, la preparació d’aquesta visita deixa alguns punts interessants, començant pel seu recorregut. Francesc I té previst trobar-se amb representants de les 3 confessions religioses. La trobada amb l’Imam és una de les més esperades, ja que la necessitat d’acostament entre cristians i musulmans es percep cabdal per a rebaixar la tensió existent. Aquí queda el dubte de si el Papa arribarà a visitar la Gran Mesquita en una de les zones més calentes de Bangui, PK5 (referit a Punt Quilometric 5, comptant des del centre de la ciutat).  La culminació d’aquesta visita serà una missa multitudinària a l’estadi nacional (conegut com “l’estadi de les 20.000 plances”, endevineu el motiu) on la població hi podrà assistir per invitació personal, donant prioritat a autoritats i congregacions a nivell nacional.

Amb tot això, són molts els dubtes i rumors que van sorgint: es donaran les condicions per a que vinguin? Més enllà de la volatilitat de la situació, les previsions de persones que es congreguin a la ciutat són incalculables, tant de l’interior del país com des de fora (cal tenir en compte que el Congo està a distància dún sol riu de Bangui). I, un cn cop aquí, es desplaçarà en Papamòvil? Aquesta darrera questió significa que s´ha de donar sortida a la possibilitat que se li estigui fabricant un, apart que s´haurien d’asfaltar molts carrers. El que si es segur és que les teles amb els motius de la seva visita, per a fer-se vestits per les dones i camises pels homes, ja comencen a circular. El desenllaç, en tres setmanes.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús