Quick Step: temps de canvi amb un “nou Boonen”

Boonen escapat amb Engoulvent Kuurne (Bettini).jpg

Boonen ha passat a ser un home de perfil més atacador, com en aquesta imatge junt amb Jimmy Engoulvent a la Kuurne d'ahir. (c) Roberto Bettini

La temporada belga ja ha començat, i ho ha fet amb el tradicional primer cap de setmana de llambordes. El plat fort, com sempre, ha arribat el dissabte amb el circuit Het Nieuwsblad, on el nostre Juan Antonio Flecha ha estat a punt de repetir victòria, i tot i ser superat per Langeveld -a qui la cursa li devia una des d’aquell cruel final de 2009- s’ha mostrat més integrat que mai en un territori que tornarem a veure exòtic quan ell no hi sigui. L’endemà, als qui no han fet els deures, els toca repetir esforços a la Kuurne-Brussel·les-Kuurne.

Per segon any consecutiu -i dubto que hagi passat massa cops més- no és que tan sols cap belga hagi guanyant, sinó que cap dels driekleur ha estat capaç de pujar al podi en cap de les dues proves. Aquesta derrota històrica, es vulgui o no, porta certa responsabilitat a les espatlles de l’equip que ha portat el pes del ciclisme del país en els últims anys davant d’un Lotto (enguany amb OmegaPharma com a primer patrocinador) en hores baixes: el Quick Step.

Segurament el problema del ciclisme belga, en part, resideixi en que l’històric equip de Laurent Lefévère tampoc porta uns anys massa fi. Fora del talent polivalent del mestre Paolo Bettini -retirat l’any 2008- l’equip seguia sense trobar solució a la “Boonen-dependència”, que ara s’ha agreujat quan el de Mol s’ha convertit en un home menys resolutiu. Ell mateix ho ha afirmat, que ja no és aquell esprintador que et podia assegurar més de deu victòries per temporada. Ara s’ha convertit en un home de clàssiques, però que de la mateixa manera està en sequera.

2009 va se l’any del seu últim Monument: la París-Roubaix. Quick Step havia salvat sobradament la temporada, ja que l’altre prova “sagrada” de les llambordes, la Volta a Flandes, se l’havia emportat Stijn Devolder per segon any consecutiu. Des de llavors, la seva trajectòria ha passat a una tonalitat més aviat gris. La irregularitat del doble guanyador de De Ronde, la poca punteria de Tommeke, el rendiment decebedor d’alguns dels que havien de ser el relleu -Wynants- o fins i tot decreixent -cas de Weylandt-, han portat a que l’equip engegués alguns canvis importants.

Wynants i Weylandt

Dos ex-Quick Step, Wynants (e) i Weylandt (d), han estat protagonistes amb una escapada a la Kuurne. (c) ispaphoto.com

ANY DE RENOVACIÓ. Les baixes han marcat l’equip del Quick Step de 2011. El vigent campió belga, Stijn Devolder, a qui el mateix director esportiu ja havia advertit a meitat de la temporada que no continuaria, ha fitxat per l’holandès Vacansoleil, i ha passat un cap de setmana terrorífic en el que faltes d’atenció i problemes de punxades l’han tingut sempre a grups endarrerits. De la mateixa manera, dos homes dels que hem parlat: Wouter Weylandt (Leopard-Trek) i Maarten Wynants (Rabobank) han marxat en busca de més oportunitats.

Si tenim en compte el seus moviments i implicació aquest cap de setmana -Weylandt ha estat 13è a Het Nieuwsblad i 15è a Kuurne en els seus primers bons resultats en la macroesctructura luxemburguesa-, veiem que necessitaven un canvi. Un canvi que també s’ha vist demostrat en els fitxatges d’enguany per l’equip de les plaques de parquet, amb una clara busca de victòries fàcils.

Els dos homes ràpids que han vingut a substituir les baixes estan trigant més del pensat a acumular resultats. En primer lloc, tornava a l’equip -donat queja hi va ser l’any 2006- l’italià Francesco Chicchi, que venia d’un gran any amb Liquigas a on va aconseguir set victòries, i en el seu viatge a Qatar, d’on la temporada se’n va emportar dues etapes, ha tornat en blanc. La segona arribada era la de l’alemany Gerald Ciolek, procedent de l’extint Milram. Poc queda d’aquell talent que va meravellar entre 2005 i 2006 amb una joventut escandalosa, i un segon lloc a la primera etapa de la Volta a Algarve és el seu millor resultat.

Chicchi i Ciolek

Francesco Chicchi i Gerald Ciolek arriben a l'estructura belga amb ànims de ser puntals en les arribades massives. (c) Sirotti

Tanmateix, encara és molt d’hora, i de ben segur que Chicchi tornarà a agafar la forma que li doni victòries, i el campió del món sots23 de 2006 pot tenir qualsevol dia especialment entonat per la seva qualitat i aconseguir una victòria de primer nivell que no li arriba des de la Vuelta a Espanya de 2009. A més, el suport a la pedrera belga és il·lusionant, amb arribades com les de Frederique Roberts, i dos provinents del filial, Beveren 2000: el rodador Julien Vermote i un joveníssim Guillaume Van Keirsbulck (1991) que ja es va deixar veure també als últims quilòmetres de Kuurne. Sense oblidar a un home de perfil més polivalent com és Kristof Vandewalle, que arriba després d’una bona temporada magnífica a Topsport Vlaanderen.

L’ARRIBADA TXECA. Els horitzons de futur de Quick Step, si bé -com hem vist- esportivament generen força incerteses, econòmicament tenen la sort d’haver rebut un bon suport. L’interès de doble campió del món de ciclocròs, Zdenek Stybar, per provar sort amb seriositat al ciclisme de fons en ruta, ha acabat portant-lo a la plantilla de l’equip belga, on hi figurarà a partir de demà: l’1 de març, que és quan acaben els contractes d’aquesta modalitat hivernal.

El motiu principal que l’ha acabat convencent davant la dura lluita que mantenia amb el màxim dirigent del seu anterior equip, Telenet-Fidea, Hans Van Kasteren, ha estat la compra de Quick Step de mans d’un multimilionari txec: Zdenek Bakala, amb el suport del neerlandès Bessel Kok. L’heroi nacional necessitava un canvi d’objectius i un d’aquests homes de diners amb alguns interessos esportius, d’aquests que tan de moda estan avui dia, li ha facilitat les coses per poder arribar a un equip de carretera que li oferís facilitats per afrontar les motivacions pròpies d’un esportista de 25 anys que ja ha assolit el màxim de la seva especialitat.

El somni d’Stybar és, algun cop, afrontar amb opcions una Volta a Flandes. Justament un dels objectius primordials amb els que es sustenten les temporades de Quick Step. Espero que, pel bé del ciclisme belga -que tanta grandesa ha donat a aquest esport- els resultats acabin arribant en tots els nivells.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús