Història, religió i cultura a Assisi

Més enllà de Roma i la Ciutat del Vaticà, Itàlia alberga nombroses poblacions amb un passat històric i religiós molt valuós. Una d’aquestes és Assisi (Assís), situada a vint-i-sis quilòmetres de Perugia, a la regió d’Umbria. Emplaçat en un panorama paisatgístic immillorable, aquest petit municipi acull la coneguda Basilica di San Francesco, on descansen les restes mortals d’aquest sant. San Francesco d’Assisi és el fundador de l’Ordre Franciscana i les Germanes Clarisses, conegut com l’home de la pau que va portar una vida austera i simple dedicada als més pobres.

El 13 de març d’enguany, el Vaticà escollia nou Papa. Quan el cardenal Jean-Louise Tauran va anunciar des del balcó el tradicional Habemus Papam, va indicar que el nou Pontífex havia escollit el nom de Francesc. Més tard, Jorge Mario Bergoglio va explicar que la seva elecció volia homenatjar a San Francesco d’Assisi. “Porto el nom de Francesc perquè voldria una Església pobre i pels pobres”, va assegurar. Coincidint amb la festivitat de Sant Francesc, el Papa visitarà Assisi aquest divendres en una nova reivindicació a favor dels pobres i la pau.

Basilica di San Francesco in Assisi

El patrimoni arquitectònic i cultural d’Assisi, però, va més enllà de l’emblemàtica basílica dedicada al patró d’Itàlia. Pels carrers d’aquesta ciutat seràfica trobem llocs d’interès que ens transporten a l’època dels romans, com el Temple de Minerva, a l’Edat Medieval o als anys del Renaixement i el Barroc. Els turistes s’apropen a Assisi per passejar per calçades amb pendent cobertes de llambordes fosques. Entre cases de pedra que saben lluir el seu atractiu. No hi ha dubte, amb tot, que el que destaca més de la població és la seva història eminentment religiosa. La Basilica di Santa Chiara, per exemple, un dels punts més visitats, va començar a construir-se poc després de la mort i la canonització de la beata que li dóna el nom, a mitjan segle XIII. L’església conté el Crucifix de Sant Damià a qui, explica la llegenda, Francesc d’Assís estava pregant quan va rebre la paraula de Déu.

Seguint amb la vocació franciscana d’ajudar als més desfavorits, la població d’Assisi va convertir-se en el refugi de centenars de jueus que fugien de la invasió alemanya durant la Segona Guerra Mundial. L’esportista italià Gino Bartali, conegut per ser el ciclista del règim de Mussolini, és recentment també conegut per haver contribuït en salvar els refugiats: durant anys va transportar documents d’identitat falsos amagats en la seva bicicleta que després donava als jueus. En els 186 km2 que ocupa Assisi s’hi amagaven històries que amb els anys s’han anat destapant. En quedaran més per descobrir?

Piazza del Comune a Assisi

1 comentari

  • Maite Viñets

    07/10/2013 18:33

    Molt bon article! Quines ganes de visitar aquest país que em feu agafar!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús