Lampedusa, el punt negre del Mediterrani

Més de mig món parla, des de fa setmanes, de Lampedusa. Una petita illa italiana situada al Mediterrani que s’ha convertit en el punt d’arribada de centenars d’immigrants que deixen enrere la seva Àfrica natal. Però la notícia principal és el com hi arriben. Dues setmanes enrere, més de 300 persones van perdre la vida després del naufragi de la seva pastera, un fet que ha tornat a posar al centre d’atenció la immigració i la situació que viuen els països del sud d’Europa.

Fugir és l’única sortida per molts africans que es veuen obligats a marxar empesos per una fam que no perdona. Deixen enrere països arrasats per la pobresa i arrisquen la vida que coneixen per una altra per descobrir. L’arrisquen ja des del moment que l’absència d’esperança venç i es llancen al mar en pèssimes embarcacions on moure’s està prohibit per l’alta probabilitat d’enfonsar-se.

No és la primera vegada que el trajecte desencadena en un naufragi com el del passat 3 d’octubre. 155 persones van sobreviure i 359 van perdre la vida, entre elles menors i dones embarassades. Dades de l’ONU comptabilitzen que, entre el 1998 i 2011, 13.500 persones van morir al Mediterrani i l’observatori Fortress Europe situa les víctimes dels darrers vint anys en 20 mil morts. El drama no cessa, i ho demostren les 50 víctimes més d’una altra pastera naufragada a Lampedusa la setmana passada.

Monument "Porta di Lampedusa - Porta d'Europa", dedicat als immigrants morts al mar / www.amaniforafrica.it

El govern italià, mentrestant, envia militars a la costa del Mediterrani, sota l’operació “Mare Nostrum”, per vigilar i prevenir tragèdies com les esdevingudes recentment. L’únic que els queda a les víctimes és l’escultura “Porta di Lampedusa – Porta d’Europa” feta en honor als immigrants morts al mar. I l’únic que li queda a Europa és afrontar els fets: 30.000 immigrants han arribat a Itàlia en el que portem d’any, gairebé el doble que en tot el 2012. Les xifres de la costa espanyola, sobretot a la província de Cadis, segueixen una tendència diferent, però no deixen de ser pessimistes. Que el nombre d’immigrants arribats per mar procedents del nord de Marroc hagi disminuït un 27,14% respecte l’any passat significa que el problema encara no s’ha resolt.

Al voltant d’aquesta qüestió es generen moltes preguntes i poques respostes. Què s’hi pot fer i com es pot actuar davant una situació com aquesta? Itàlia es troba desbordada davant l’arribada d’immigrants a Lampedusa i espera una ajuda europea que fins ara ha estat insuficient. I, mentre Roma i Brussel·les discuteixen quina és la millor solució, desenes i desenes d’immigrants arriben cada setmana a la costa italiana en condicions pèssimes. Amb això es fa evident una de les grans problemàtiques de la Unió Europea: els països del sud no estan preparats per l’arribada massiva d’immigrants a les seves costes, però no podran tirar endavant si la resta d’Europa no hi col·labora.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús