La Roma subterrània

Roma és un museu a l’aire lliure. Places, carrers i escultures que conserven l’essència del què un dia va ser l’imperi més gran del món occidental. Però més enllà de la Roma visible als ulls dels turistes, una altra ciutat desconeguda s’amaga sota terra. De fet, bona part dels orígens de la capital descansen sota els seus principals monuments. És la Roma dels plebeus, aquells que vivien sota el poder dels grans emperadors, però també una Roma que s’ha vist superada pel món modern. En 200 anys, només s’ha desenterrat un 10% del subsòl romà, una dada que evidencia tot el que encara queda per descobrir sobre la ciutat eterna.

Tot aquest gran patrimoni històric que Roma conserva als seus peus ha dificultat la creació de línies de metro. Fins ara n’hi ha dues en funcionament (la A i la B, amb una petita desviació anomenada B1), una en construcció (Línia C) i una en projecció (Línia D). Sovint, les excavacions han posat al descobert edificis de gran valor històric que han obligat a desviar les línies o a aturar-ne la construcció. L’any 2007, els treballs de la línia C sota la coneguda Piazza Venezia van destapar el descobriment més important dels últims vuitanta anys a la capital italiana: l’Auditorium d’Adriano, emperador de l’Imperi Romà entre els anys 117 i 138, considerat el “centre cultural” de l’època.

La primera Basílica de Sant Climent / www.lighthouseoftravel.it

Seixanta metres per sota el caos dels carrers, un pot aïllar-se i desvestir els secrets d’aquells que un dia van fundar la ciutat. Destapar, en definitiva, la Roma oculta. El subterrani està ple a vessar d’històriques esglésies. Un exemple és la Basílica de Sant Climent. Van necessitar-se gairebé deu segles per redescobrir les restes del que havia sigut el temple premedieval. Les excavacions ens permeten també transportar-nos fins al moment que la religió monoteista començava a florir. Entre el turó Palatí i l’Aventí, molt a prop del que havia sigut el Circ Màxim, existia un temple pagà, amagat ara sota una antiga fàbrica de pasta. Mentre l’aristocràcia i la plebs gaudien de curses de cavalls i lluites de gladiadors, els fidels de Mitra es reunien de manera clandestina per a realitzar cerimònies iniciàtiques. Avui, però, no està obert al públic.

Quantes coses desconeixem encara de la capital d’Itàlia? Quants anys més es necessitaran per desenterrar tots els seus vestigis? Trobaran els arqueòlegs la peça clau per entendre tres mil anys d’història? Sigui com sigui, la feina feta fins avui dia té un valor incalculable. I, per què no, és també una bona alternativa per descobrir una altra dimensió de la ciutat eterna.

1 comentari

  • Iris B.

    24/10/2013 2:13

    Noies, quin bon tàndem que formeu. I només s’ha desenterrat un 10% del subsòl romà? Quina passada! Continueu descobrint la capital italiana per aquells qui estan lluny.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús