Berlusconi reviu Forza Italia

Semblava el final de l’era Berlusconi però, en el fons, eren pocs els que creien que s’havia acabat amb l’exprimer ministre italià. Un condemna per frau fiscal i diversos intents per retirar-li el seu escó de senador no han estat suficients per acabar amb Il Cavaliere, que aquest dissabte anunciava el retorn de Forza Italia, el partit amb què es va introduir al món polític l’any 1994. Un renaixement tenyit d’agredolç per la no adhesió del que fins ara ha estat el gran aliat de Silvio Berlusconi, Angelino Alfano. El “dofí polític” de Berlusconi i actual ministre de l’Interior ha garantit l’estabilitat del govern d’Enrico Letta amb la creació d’un nou grup parlamentari anomenat Nuovo Centrodestra.

La separació del govern arriba poc després que Berlusconi fes dimitir en bloc els seus ministres i rectifiqués, dies després, al donar novament suport a Letta. Ara, el renaixement de Forza Italia torna a sacsejar un govern que ja de per sí és molt inestable. Malgrat ser la tercera economia de la zona euro, Itàlia continua batallant amb una situació dèbil marcada per una crisi política que afecta l’estabilitat econòmica del país. Malauradament, els moviments i les decisions de Berlusconi continuen sent elements claus per l’equilibri italià.

Berlusconi anuncia el seu retorn en el Consell Nacional del PDL / www.formiche.net

El diari Il Corriere della Sera descrivia com a “funeral del Pdl” el moment en què l’exprimer ministre feia pública la fi del Popolo della Libertà. Certament, amb paraules com “la llibertat del nostre país depèn només de nosaltres” justificava l’enterrament d’un partit a favor del renaixement d’un altre. “És molt difícil ser aliat en el Parlament i seure a la mateixa taula en el Consell de Ministres amb qui vol matar políticament el líder d’un partit”. Així s’expressava Berlusconi. Com és habitual, usant un llenguatge exhortatiu, dramàtic. Basat en el voler retenir l’atenció. Emotiu. Populista. Sense miraments.

Pot permetre’s Itàlia i els italians el nou ritorno in campo de Berlusconi? Quins efectes tindrà sobre l’Executiu Letta? El Govern sortirà reforçat o debilitat? Quin paper desenvoluparà el president Giorgio Napolitano? En qualsevol cas, la tornada a la política de Berlusconi significa el retorn d’un home condemnat per la justícia i que, uns dies enrere, va mostrar de nou que ha perdut del tot el seny al comparar la situació de la seva família amb la que vivien els jueus durant l’Alemanya nazi. Una eventual tornada com a cap de Govern, en definitiva, deixaria els italians en evidència, incapaços de desfer-se d’un polític que els taca la pròpia imatge amb masclisme, corrupció i cobdícia.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús