El triangle eclesiàstic de Roma

Les esglésies formen part del gran entramat arquitectònic de Roma. De fet, possiblement són els edificis més presents en els carrers d’aquesta gran i caòtica ciutat. Si mirem el mapa de Roma i busquem les basíliques de Santa Maria Maggiore, San Giovanni in Laterano e Santa Croce in Gerusalemme veurem que les tres dibuixen un triangle. Un fet poc sabut però interessant de conèixer, ja que es tracta de tres de les basíliques més importants de la capital italiana i del cristianisme en general. Cada una amb una història diferent, però les tres emmarcades dins la ruta de pelegrinatge de les set esglésies de Roma.

Santa Maria Maggiore, l’angle més al nord del triangle isòsceles que conformen les tres basíliques, ens transporta a la nit del naixement de Jesús. L’església, una amalgama d’estil paleocristià i barroc, acull avui un reliquiari amb trossos de fusta que la tradició atribueix a la menjadora on el Nen Jesús va ser disposat al néixer. L’aragonès Santos Abril és l’actual arxipreste de la basílica i el seu protocanonge segueix sent el Rei d’Espanya.

La Basílica de San Giovanni in Laterano / www.flickr.com

Segurament més coneguda per les misses que el Papa celebra el Dijous Sant i el dia de Corpus, la Basílica de San Giovanni in Laterano és de fet la mater et caput de totes les esglésies, la més antiga i important d’Occident. I això la situa, fins i tot, per sobre del Vaticà. La basílica custodia les relíquies dels apòstols Sant Pere i Sant Pau, conservades en reliquiaris de principis del segle XIX, després que els originals fossin robats. L’església també alberga, una llegenda medieval explica, un fragment de la taula de l’Últim Sopar.

Mentre la Basílica de San Giovanni in Laterano està lligada al naixement de Jesús, la de Santa Croce in Gerusalemme es troba vinculada a la seva mort. Ho demostra la gran relíquia que s’hi conserva: una part de la Santa Creu, en la qual va ser executat Jesús de Natzaret. La Basílica conté dues capelles, una de les quals dedicada a Sant’Elena i decorada amb un mosaic del segle XV força innovador per l’època: l’autor, Melozzo da Forlì, hi va dibuixar per primera vegada alguns ocells provinents d’Amèrica, com el lloro. Santa Croce in Gerusalemme també conserva les relíquies de San Cesario i Sant’Anastasio.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús