Els atractius dels Museus Vaticans

Els Museus Vaticans són, sense cap mena de dubte, un dels principals atractius turístics de Roma. Cada dia, centenars de persones recorren els passadissos d’aquesta galeria per acabar descobrint una de les obres d’art més populars: la Capella Sixtina. Un museu que ha vist incrementar les seves visites gràcies al que es considera “l’efecte Bergoglio”. En altres paraules, l’elecció del nou Papa ha propiciat l’increment de la mitjana de visites per any als Museus Vaticans. En concret, l’any 2013 un total de 5.459.000 persones van accedir a la col·lecció del Vaticà. I és que entre les parets d’aquest museu s’hi recullen segles d’història.

L’any 1503, coincidint amb l’inici del seu papat, Juli II començava una col·lecció privada d’escultures que es convertiria en el que és avui un dels museus més importants del món. Emperò, els Museus Vaticans no van néixer com a tal fins els pontificats de Climent XIV i Pius VI. Els Papes van ser, de fet, els primers a posar a disposició del públic galeries d’art pròpies. Al llarg dels segles XIX i XX, el museu va anar incorporant altres estàncies dedicades a l’art etrusc i egipci i, finalment, va completar-se amb obres cristianes, jueves i profanes.

La gran galeria del Vaticà s’ha creat a base de molts papats diferents. Alguns d’aquests pontífexs són ara recordats per gestos que han transcendit en la història. És el cas de Pius XI (Papa entre els anys 1922–1939), que va protagonitzar un dels esdeveniments més recordats, tancant les portes dels Museus Vaticans durant la visita de Hitler a Roma. El dictador alemany, que havia demanat visitar la galeria, es va trobar amb les portes del museu tancades. A la vegada, Pius XI va traslladar-se a Castel Gandolfo en una clara reivindicació contra la persecució nazi de l’Església Catòlica.

La Capella Sixtina / www.ansa.it

En aquella ocasió, Hitler va perdre la possibilitat d’admirar obres de l’Antiguitat Clàssica com el grup escultòric “Laocoont i els seus fills” o l’original còpia de marbre d’“August de Prima Porta”. Però també art dels genis florentins Leonardo da Vinci, Michelangelo i Raffaello. La Pinacoteca, inaugurada l’any 1932, conserva l’enigmàtic i inacabat quadre “Sant Jeroni al desert”, entre altres moltes pintures. Encara que si els Museus Vaticans s’han convertit en gairebé la meca dels amants de les belles arts, és en gran part pels frescos de les Sales de Rafael i la brillant “Escola d’Atenes”, i sobretot per l’espectacular Capella Sixtina, que condensa en una única sala el millor talent del Renaixement italià.

1 comentari

  • ignasi

    04/02/2014 23:37

    Extraordinari!!!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús