El fenomen Chabal

En Sébastien Chabal és una de les icones més conegudes del rugbi. El seu look particular, propi d’un cromanyó, ha causat furor dins i fora de l’hexàgon, i ha convertit al jugador gal en una de les cares més conegudes a nivell internacional, fins al punt de convertir-se en una icona molt ben aprofitada pels publicistes.

chabal.JPG

En Chabal ha esdevingut una icona pels publicistes francesos.

I és que la carrera de Chabal sembla planejada per un publicista o un comercial de màrqueting d’una gran multinacional. En Sébastien Chabal va néixer a Valença (Occitània), fill d’una família obrera. El seu pare era mecànic i la seva mare, dependenta en una botiga de joies.

El jove Chabal va decidir estudiar un cicle de formació professional de mecànica, i als setze anys va començar a treballar com a operari d’una fàbrica de cotxes molt prestigiosa a França, la Salsom. Mentre treballava com a mecànic encara li sobraven hores per dedicar-se al rugbi al club amateur de Beauvallon. El jove Chabal era una força de la natura: els seus companys de fàbrica explicaven com portava palets, bidons o paquets diversos de vora cent quilos de pes d’un cantó a l’altre com si fossin la bossa de la compra, i encara li sobrava energia per jugar a rugbi a les hores lliures.

I ben aviat va començar a sobresortir com a esportista gràcies a les seves condicions físiques, que van cridar l’atenció dels clubs de Valença i posteriorment el Bourgoin-Jallieu, club amb el que es va convertir al professionalisme al 2000.

En Chabal va estar al club del Roine fins l’any 2004, quan va creuar el canal de la mànega per provar fortuna a la lliga anglesa les files del Sale Sharks. Va ser a la seva aventura a Anglaterra quan en Chabal va adoptar l’aspecte que l’ha fet mundialment famós. El seu desconeixement de la llengua de Shakespeare i la seva timidesa (els més propers a Chabal el defineixen com un home tímid, insegur i molt sensible) van impedir-li anar a la perruqueria, i per això va optar per deixar-se créixer els cabells, i posteriorment, la barba.

L’any 2007 fou el de la consagració del jugador gal. El tècnic francès del moment, Bernard Laporte, el va convocar a les portes de la Copa del Món de rugbi que s’havia de jugar a França aquell mateix any. Durant un partit de preparació contra els All Blacks, en Chabal va sorprendre a propis i estranys amb un partit espectacular amb percussions bestials i placatges espectaculars que el van convertir en l’home de moda a França en un moment clau, a pocs mesos de l’inici de la Copa del Món de 2007. Chabal s’havia convertit en l’arma secreta dels francesos per convertir-se en campions del món:

[youtube 1k05Lk5ROFI]

Poc importava que en Chabal fos un home poc hàbil amb la pilota o que sovint la perdés en situacions compromeses: els francesos es van rendir davant la força sobrehumana d’aquell 8 i van voler elevar-lo a la categoria de mite i orgull nacional.

chabal tricolor.jpg

En Chabal es va convertir en símbol nacional durant la Copa del Món de 2007.

Però França va caure eliminada a les semifinals de la seva Copa del Món a mans de l’etern rival anglès. Aquell dia en Chabal va fer un mal partit (amb pèrdues de pilota i errades en el placatge). Bona part de l’afició gala va començar a criticar el gegant Chabal i la seva poca habilitat amb les mans i els peus, i es preguntaven si el 8 de França havia de ser només una força de la natura o havia de compaginar la força amb la destresa amb les mans.

De fet, en Chabal no va ser convocat per jugar el Sis Nacions de 2008 (sovint s’ha afirmat que com a boc expiatori del pèssim plantejament tàctic de Bernard Laporte) i va començar a ser molt discutit a Anglaterra, tant pel seu rendiment esportiu com el seu comportament personal (en quatre anys al Regne Unit, Chabal era incapaç de mantenir una conversa fluida en anglès, i sovint menyspreava els mitjans de comunicació britànics, que mai li van perdonar les seves declaracions en la Copa del Món de 2007).

Així les coses, Chabal va finalitzar contracte amb els Sale Sharks l’estiu de 2009 i va decidir tornar a França, amb una oferta del Racing Métro de Paris sota el braç.

Un cop retornat a França i al Top14, el rendiment de Chabal va tornar a millorar i va convertir-se en una peça clau del club de Paris, cosa que li va valer per tornar a jugar amb el XV del gall als Sis Nacions de 2009, 2010 i 2011, havent portat la samarreta bleu en 62 ocasions i havent anotat trenta punts pels gals.

chabal Racin Métro.jpg

En Chabal ha tornat a mostrar el seu millor nivell al Racing Métro de Paris.

Tot i que estava a la llista de preseleccionats per la Copa del Món de Nova Zelanda de fa dos mesos, les irrupcions estelars de jugadors com Hari, Dusatoir, i especialment Picamoles i Lakafia han tancat momentàniament les portes de la selecció al carismàtic jugador.

On en Chabal continua en plena forma és en la seva faceta pública, havent-se convertit en objecte de desig dels publicistes francesos. Així doncs, hem vist en Chabal anunciant partides de Pòker, cotxes, telèfons, botigues d’esport…

[youtube 1rIRAxWNt-Y&feature=related]

També hem vist en Chabal promocionant l’amor per Sant Valentí:

[youtube XSWRoO3U3xg]

Fins i tot l’hem vist xutant un penal de futbol!!

[youtube RP5jhpaKz0E&feature=related]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús