Euan Murray, l’home que no jugava els diumenges

En Euan Murray (Glasgow, 1980), és un portent físic de la natura. Un pilar dels de tota la vida, de 188 centímetres i 115 quilos de pes, que no es deixa guanyar ni un centímetre a les melés i agrupacions espontànies. Internacional pel XV del Card des de 2005, i seleccionat pel combinat dels British&Irish Lions al 2009, la “muntanya de Glasgow” va obrir-se un lloc en el món del rugbi per mèrits propis. A nivell de clubs, en Euan va jugar als Glasgow Warriors entre 2003 i 2007, any en que va marxar a la lliga anglesa fitxat pels potents Northampton Saints, un dels millors clubs a nivell europeu.

Euan_Murray muntanya.jpg

Euan Murray, conegut popularment com "la muntanya de Glasgow".

La “muntanya de Glasgow” és un home preparat (va finalitzar la carrera de veterinària, professió d’herència familiar, ja que els seus pares tenen una clínica d’animals) i va arribar a exercir durant un temps coma veterinari abans de marxar a Anglaterra.

Però a sota d’aquesta façana d’home preparat i dur, s’amaga la d’un home extremadament religiós, capaç de memoritzar-se episodis sencers de la Bíblia, i amb una profunda fe i espiritualitat. Tot va començar l’any 2005, durant un partit de la Lliga celta contra els irlandesos del Munster. En una acció del partit, el genoll del irlandès Anthony Horgan va col·lisionar amb el cap de la “muntanya de Glasgow“, deixant inconscient al pilar. Les imatges d’aquell dia són molt dures i fan venir esgarrifances: en Euan va començar a patir convulsions, inconscient sobre la gespa. Tot l’estadi va quedar en el silenci més absolut, i més d’un va patir per la seva vida.

Desprès d’aquell fet, en Euan Murray va canviar radicalment el seu estil de vida. Segons ell mateix, aquell cop li va obrir el camí cap a nous hàbits de vida. Va deixar l’alcohol (ell mateix va reconèixer que n’havia abusat abans de l’incident) i va refugiar-se en la religió, convençut de que Déu li havia donat una segona oportunitat per redreçar la seva vida. En el procés, la “muntanya de Glasgow” va convertir-se en un actiu membre dels testimonis de Jehovà.

La seva religiositat va tocar sostre al 2009, quan va anunciar que declinava jugar els partits celebrats els diumenges, ja que aquell era el dia del senyor, i l’obligació de tot cristià era la d’adorar a Déu i no pas jugar partits. La seva sorprenent decisió (que recorda molt a la d’un altre escocès il·lustre, en Eric Lidell) no va sentar massa bé al seu club, els Northampton Saints, que li van obrir les portes de sortida.

Fitxat llavors pel Newcastle (que respecta la decisió del jugador), en Euan Murray ha seguit amb la seva carrera com a jugador. A nivell nacional, ha seguit present a les convocatòries del XV del Card per als Sis Nacions o la Copa del Món, tot i que sense jugar els partits celebrats en diumenges (recordem que al decisiu Escòcia-Anglaterra de la fase de grups del passat Mundial en Euan Murray no hi va participar, ja que el partit es va celebrar un diumenge).

euan-murray-2.jpg El jugador ha estat convocat per jugar amb la selecció d’Escòcia el proper Sis Nacions 2012 que comença en menys d’un mes, tot i que el seleccionador Andy Robinson sap que no podrà comptar amb ell pel partit del proper 26 de febrer contra França a Murrayfield, ja que es jugarà en diumenge. Aquell dia, la muntanya de Glasgow ni tan sols mirarà el partit per la televisió. Això si, resarà per la victòria dels seus. Si Déu vol.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús