El Barça de rugbi, l’ocàs d’un gegant

La secció de rugbi del Futbol Club Barcelona ha salvat la categoria de plata del rugbi estatal i l’any vinent seguirem veient els partits del Barça a la Divisió d’Honor “B” espanyola. La permanència no ha estat fàcil, però. L’any I desprès de les retallades a les seccions no professionals del FCB s’ha tancat amb una permanència angoixant, que no s’ha tancat fins a la darrera jornada de la fase regular, quan els blau-granes van garantir matemàticament la permanència malgrat la derrota en la darrera jornada de lliga al camp del Bera Bera, l’equip de Donosti, gràcies a la derrota de l’altre club català de la categoria, L’Hospitalet, que haurà de promocionar si vol salvar la pell i mantenir la categoria de cara a la temporada vinent.

El Barça ha patit en excés contra rivals que fins fa pocs anys no haurien d’haver estat un problema massa gran per a un dels grans del rugbi català (recordem que el Barça és, juntament a la Santboiana i el Cornellà, un dels tres clubs catalans que s’han proclamat campions de lliga en algun moment de la història). La clau de la davallada esportiva de la secció cal buscar-la en un abandó constant i progressiu de les directives cap a aquesta secció que, cal recordar-ho, es la secció esportiva més antiga del Barça, ja que fou fundada al 1924, i que a l’any següent ja s’havia proclamat campiona d’Espanya.

Fins i tot el 1929-30 es va jugar la final de la Copa del Rei al vell camp de Les Corts, ple fins a la bandera, per veure la final que enfrontava a les seccions de rugbi del Barça i del Real Madrid, que es va resoldre amb una insultant victòria catalana (39 a 3). Però sense cap mena de dubte, la victòria més sonada d’aquells anys fou la victòria en la final del campionat d’Espanya de la temporada 1931-32 disputat al vell estadi de Chamartín, on els culers van guanyar a la final a l’etern rival madridista amb un clar 3 a 20.

Barça anys20.jpg

El Barça de rugbi dels anys 20.

Però el pas dels anys, el pes de la dictadura franquista i el poc interès mediàtic, social i esportiu del rugbi a casa nostre durant una bona pila d’anys han portat a la secció de rugbi a un discret segon pla que ha esdevingut un llastre massa pesant pel creixement esportiu de la secció barcelonista.

Avui en dia el Barça de rugbi ja no juga finals de campionats estatals. Ni tant sols juga a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, si no que ha hagut de buscar refugi i exili al camp municipal de la Teixonera, al districte d’Horta-Guinardó. Per un seguit de causes que ningú té del tot clares (un dia explicaré les llegendes urbanes que corren pels tercers temps), la secció de rugbi del Barça té vetat l’ús de les modernes instal·Lacions de Sant Joan Despí, allunyant una mica més (si és possible) a la secció de rugbi de la resta del club.

Avui en dia, la secció de rugbi del Barça és un mamut greument ferit. Una secció amb un passat brillant, però limitada a causa de la mala gestió econòmica de les directives del club, i que pateix temporada si i temporada també les retallades en les partides pressupostàries del club, que limiten i escanyen la capacitat esportiva de la secció. El club (i la multinacional que els vesteix) ni tant sols té prou vista com per a comercialitzar el material esportiu de la secció (us ben asseguro que els polos, pantalons i mitges del Barça de rugbi es vendrien com xurros i generarien beneficis), ni tampoc s’han buscat fórmules imaginatives per a dinamitzar l’activitat de la secció.

Fins i tot l’acord esportiu-comercial signat amb la USAP en l’etapa del president Laporta i escenificat en el partit del mes d’abril de l’any passat a l’Estadi Olímpic de Montjuïc corresponent als quarts de final de la Copa d’Europa de rugbi ha acabat essent poc més que paper mullat (malgrat que recordem, el Barça en va treure un bon pessic econòmic). Segons sembla, la USAP estava molt interessada en jugar un partit de la lliga francesa de rugbi (TOP14) a Barcelona (preferentment al Camp Nou), però la directiva del club blaugrana hauria declinat la proposta dels del Rosselló, o si més no, no hauria mostrat el més mínim interès en col·laborar en l’organització d’un esdeveniment com el de l’any passat.

barc3a7a-rugby.jpg

Personalment, com a culer i amant de l’oval, em fa molta llàstima veure a la secció de rugbi del Barça patint per la permanència de la institució a la categoria de plata del rugbi espanyol. Penso que l’espiral d’abandó i marginalitat en la que ha entrat la secció de rugbi (i per extensió, la resta de seccions no professionals del club) poden portar el caràcter multidisciplinari, poliesportiu i cohesionador del Futbol Club Barcelona a un abisme del que potser no en sabrà sortir. La realitat és molt preocupant, ja que un club del potencial i el palmarès del Barça hauria de tenir també secció femenina de rugbi,  idea que avui en dia sembla poc menys que una quimera.

El Barça és més que un club, per què a les vitrines del nostre club hi han 33 copes d’Europa i centenars de lligues i copes estatals i internacionals. No ho hem d’oblidar mai.

4 comentaris

 • Monti

  28/02/2012 8:09

  Vaig començar a jugar a rugby en el Barça i per lo tant és un club que estimo. Ara be, amb el pas dels anys i l’esdevenir per diferents clubs catalans, m’he adonat que el millor que es pot fer és pertànyer a un club 100% de rugby. Estar en club en el qual ets una secció més o menys, i essent un esport minoritari (al nostre país), acaba passant factura. Clubs com el Nata, el Montju, l’Espanyol,… i molts més ja ho han patit . Li desitjo molta sort al Barça.

 • Kings Pebrots

  28/02/2012 22:24

  Hola, com es ke no tens una secció de veterans?

 • Ferran Vital

  01/03/2012 20:10

  Tens raó, Kings Pebrots! Hauré d’actualitzar els enllaços i posr-hi una categoria de veterans….

 • XV Matusalem

  19/03/2012 15:13

  Totalment d’acord amb el que expliques, Ferran. Malauradament els caps pensants d’aquest pais són rodons, no ovalats. No entenc com en les notícies esportives, per posar un exemple, no s’ha parlat del torneig del 6 nacions que ha finalitzat aquest cap de setmana…

  També ens afegim a la demanda del King’s Pebrots. Una secció de veterans estaria bé.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús