L’assegurança esportiva de la FCR

Jugar a un esport de contacte com el rugbi suposa un risc més o menys elevat de lesió. Les lesions més freqüents d’aquest esport comprenen luxacions, esquinços, trencaments diversos i cops forts. És per això que els jugadors de rugbi han de pagar una fitxa anual que inclou les despeses d’assegurança mèdica, per poder preveure lesions i facilitar-ne el seu tractament. El preu d’aquesta fitxa esportiva per a un jugador sènior és de 155 euros, 95 dels quals corresponen al pagament de la mútua que cobreix les possibles lesions dels esportistes ( i 30 euros van a para a la butxaca de la Federació Espanyola de Rugbi, en un tema que un altre dia en parlarem).

En el cas de la Federació Catalana de Rugbi, l’entitat rectora del rugbi de casa nostre senzillament es limita a recollir els diners dels jugadors del país per després passar-los a la UFEC (Unió de Federacions Esportives de Catalunya), que és l’entitat que té contractada una assegurança amb una empresa sanitària privada que cobreix als esportistes de les diverses federacions esportives que té afiliades.

Fins aquí, tot correcte. El cas és que enguany he escoltat diversos casos de jugadors de clubs diversos (des de Tercera Catalana fins a jugadors de Divisió d’Honor de la Santboiana) queixant-se de la lentitud, el passotisme, múltiples traves i la mala gestió sanitària que han estat objecte. Fins i tot, jo mateix he hagut d’anar a urgències al llarg de la temporada per un parell de lesions i he comprovat, de primera mà, com treballen aquestes mútues.

El cas és especialment sagnant quan la lesió esdevé important i requereix intervenció quirúrgica, com ara lesions de lligaments del genoll o similars. En aquests casos l’asseguradora (en aquest cas L’Aliança, entitat a punt de fer fallida) no ha actuat amb la diligència que s’esperava i els jugadors han hagut d’esperar molts mesos per ser atesos per un traumatòleg o per ser operats a quiròfan.

Investigant una mica sobre les causes d’aquest mal funcionament, m’ha sobtat descobrir que la causa del mal funcionament de l’assegurança esportiva es deu a un escàndol amb el mitjancer de les asseguradores de la UFEC. El president de la UFEC, el senyor David Moner, va contractar una corredoria d’assegurances amb bastant recorregut i prestigi a casa nostra. L’escàndol va sortir quan un senyor d’aquesta corredoria d’assegurances (ja veterà, a la vora de jubilar-se) va quedar-se amb diversos milers d’euros corresponents a les assegurances esportives de diverses federacions, entre elles, sembla estar la de rugbi, ocasionant els problemes derivats i les molèsties que això suposa.

FCR.jpg

11 comentaris

 • Victor Chillon

  01/05/2012 17:08

  Doncs si, tens raó, jo mateix he hagut de comprovar la lentitud i el passotisme quan ens lesionem…

 • arnau

  01/05/2012 18:59

  Aixo no es cert. el problema ve de qui proveeix els serveis es l’aliança i esta a punt de fer fallida. l’any que ve es canviara. sobre la ufec i el moner hi ha moltes coses obscures d’un dels grans cancers de l’esport catala. salut!

 • Marc Baldó

  01/05/2012 19:02

  Desde el Garrotxa Rugby Club, també em patit aquetes deixadesa de l’assaguradora. Com més greus eran les lessions, més dificil ha sigut que els nostres jugadors rebéssin l’assitència necessaria, fins el punt que un jugador ha arribat a perdre la feina (i ja savem com estar el país).

 • Ferran Vital

  01/05/2012 19:41

  Arnau, fixa’t que en cap moment inculpo o responsabilitzo a la FCR. Conec i valoro la feina que es fa des del màxim organisme del rugbi català. Passa que testimonis com el del Marc Baldó fan venir esgarrifances i posen la pell de gallina. COnec altres jugadors que es van lesionar al mes d’octubre i encara no han estat operats, tot influint en la vida laboral i personal dels jugadors, en un context com el que estem.

  Salut i gràcies per comentar, i moltes gràcies per la feina que es fa pel bé del rugbi català.

 • XAC

  01/05/2012 21:12

  A veure. Desconec la qüestió, Només un quartet de punts sobre els comentaris: 1) l’aliança, com bona part de les asseguradores, està passant un mal moment, però tampoc tinc clar que faci fallida i, en tot cas, no hauria d’influir en les prestacions, almenys mentre segueixi existint. 2) cas que hi hagi una prestació de serveis deficient, és obligació de la FCR, que de ben segur que ha fet, assegurar el compliment, via denúncia a la correduria de la UFEC i, en el seu defecte, directament contra l’asseguradora. Amb la salut dels esportistes no s’hi pot jugar. 3) malgrat que l’entitat oferta per la correduria de la UFEC ofereix, habitualment bons preus, no ha de ser forçosament la que cobreixi les contingències. Suposo que, per això, la FCR deu estar valorant el canvi si és que la correduria de la Ufec continua amb l’aliança. 4) de càncers a l’esport català n’hi ha un munt i, encara més, uns desconeixedors d’aquest món, però quen en viuen.

 • Sir William Temple

  01/05/2012 21:13

  Les federacions esportives de tots els països solen atraure un tipus de gent que es torna boja quan veu que pot ficar la mà a la caixa. Poques diferències amb els polítics.

 • XAC

  01/05/2012 21:13

  Perdó. M’he deixat el més important. Reiterar la felcitació pel blog i dels qui s’hi expressen.

  Salut i Rugby!

 • Ferran Vital

  02/05/2012 16:37

  Molt d’acrod amb el que exposa en XAC, especialment el segon punt al què fa referència.

  Gràcies a tots per comentar i participar!!

 • Arnau

  03/05/2012 11:11

  Seguint amb el bon debat (dóna gust) d’idees i fets i comentant el que diu el XAC:
  1.- L’aliança està a punt de vendre’s a una asseguradora més gran perquè realment diuen que està en fallida (jo no he vist els seus comptes i per tant només el que he sentit). Influeix perquè no deuen poder pagar hospitals i serveis i per això es rebutgen.
  2.- La FCR ho porta denunciant a la UFEC fa temps, al llarg de tota la temporada i fent totes les gestions possibles. Però el contracte és per tot l’any i està pagat i per tant no es pot rescindir tal qual i anar a buscar-ne una altra.
  3.- Ja es tenen varis pressupostos per l’any 2012-13 i per tant la temporada vinent es canviarà de prestador de servei.
  4.- Correcte, n’hi ha un munt. Però el Moner és un dels grans, juntament amb el seu amic Samaranch. La llista és molt llarga, si voleu un dia en parlem més a fons.

  Salut i força! I molt bé Ferran amb el blog del qual en sóc lector asidu!

 • XV Matusalem

  07/05/2012 9:42

  Havíem sentit alguna cosa sobre aquest tema, però no amb la claredat que ho expliqueu. És preocupant. Esperem que ningú es faci mal d’aqui a final de temporada.

 • JOAN ANT. ROBLES

  07/05/2012 12:57

  !! I que no passi res si preneu mal jugant fora de catalunya ¡¡. Al partit de la fase previa de la “liga nacional juvenil”, un jugador del C.R. Sant Cugat va pendre mal i va acabar a la Seg. Social, perque la Aliança no te cap tipus de conveni amb ningú fora de catalunya. El delegat va estar a l’hospital de la SS des de las 14 fins a les 19 hores. PRENEU NOTA.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús