Noves regles a la melé

La IRB, màxim òrgan rector del rugbi a nivell internacional ha decretat un seguit de novetats de cara a la propera temporada que afecten, sobretot, a la melé i als temps d’introducció a aquesta.

Fa molts anys, les melés eren agrupacions on els davanters entraven en contacte de forma anàrquica, sense cap mena de protocol d’introducció per part de l’àrbitre, cosa que provocava no poques lesions de cervicals. Amb el pas dels temps, va fer-se evident la necessitat de regular els temps d’entrada a la melé, precisament per minimitzar els riscos de lesió i garantir al màxim la seguretat i integritat física dels jugadors de rugbi, en especial dels primers línies.

448532-scrum.jpg

Fins ara, l’àrbitre organitzava l’entrada a les melés marcant quatre temps, corresponents als moviments específics que havien de realitzar els davanters a l’hora d’entrar a la melé i disputar la pilota. Aquests quatre temps eren cantats amb els ítems o moviments “posició..toquin…pausa…entrin!!“. El gran problema és que ben sovint els davanters d’un o altre equip s’avançaven al darrer moviment i entraven a la melé abans que els seus rivals, ensorrant la formació i provocant situacions de perill.

A més a més, l’àrbitre podia (i pot) fer repetir la melé si creu que aquesta no s’ha format de forma òptima, pausant els partits en aquestes fases estàtiques. La IRB i les televisions creuen que aquestes interrupcions de joc (els minuts de muntar la formació i haver-la de repetir) incidien directament sobre la qualitat de l’espectacle esportiu, i per això han pressionat a la IRB per reformar els sistemes de formació de les melés.

A partir de la propera temporada, la introducció a la melé constarà de tres temps (“posició, toquin, entrin!”) tot eliminant el temps corresponent a la “pausa”, que era el moment quan les primeres línies aixecaven el cap i es preparaven per l’embranzida que havia de precedir a l’entrada de la melé.

Personalment, no veig massa clar que aquestes noves mesures millorin l’espectacle del nostre esport (de fet, la melé és un dels signes diferencials del rugbi a XV), i el que és més important, no sé fins a quin punt es primen els interessos comercials i publicitaris per sobre de la seguretat dels jugadors de rugbi. Hi ha alguns que encara no han entès que al rugbi, el resultat no és el més important…

3 comentaris

 • jose gamez

  21/06/2012 1:34

  jo tampoc ho veig del tot clar, però el que si és cert és que totes aquestes “interrupcions” són en part responsables de la pèrdua d’interés davant altres esports més dinàmics. personalment crec que s’hauria de penalitzar “la primera” melé enfonsada en contra de qui la provoqui. i xiular “penal try” si es produeix a 5 mts. de la línia d’assaig. vergonyós això de Leinster acabant la primera meitat en la final davant Ospreys.

 • Ferran Vital

  21/06/2012 20:34

  Jo sempre havia pensat que el que fa especial al rugbi són les melés i els serveis de toc, Jose! Personalment, m’avorreix molt més els temps morts de bàsquet o les simulacions de lesions del futbol, per posar un parell d’exemples. Clar que jo no sóc parcial en aquest afer…

  Salut, mestre!!

 • Nous canvis en el reglament – Ara.cat

  01/07/2012 9:52

  […] un parell de setmanes ja vam parlar del polèmic canvi que suposava la introducció a les melés, que passaven de quatre temps a només tres. Tanmateix, aquesta no és l’única novetat del […]

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús