Nous canvis en el reglament

Fa un parell de setmanes ja vam parlar del polèmic canvi que suposava la introducció a les melés, que passaven de quatre temps a només tres. Tanmateix, aquesta no és l’única novetat del reglament que la IRB ha adoptat per la temporada vinent. Algunes de les novetats més interessants afecten a la modificació de la Llei 6, que amplia la potestat dels jutges TMO (l’àrbitre que veu el partit per una pantalla televisiva i pot aconsellar a l’àrbitre principal de camp en els jugades dubtoses) i ala de la Llei 4, que permeten l’entrada de tecnologia GPS a disposició dels tècnics i entrenadors durant el partit.

IRB.jpg

La IRB ha efectuat unes polèmiques modificacions de cara a la propera temporada.

Molt més polèmiques han estat les modificacions de les lleis 9, 12 i 16. Anem a pams. La Llei 9 estableix com s’ha de fer la conversió a pals després d’un assaig. Amb la nova normativa, l’equip que ha anotat l’assaig no pot trigar més de 90 segons a efectuar el xut de conversió a pals o perdrà aquesta oportunitat de sumar dos punts a favor.

Per la seva banda, La Llei 12 recull el càstig per efectuar un avançat (o un avant, una passada endavant) o cometre un knock-on, és a dir, que a un jugador se li caigui la pilota endavant, en el cas que aquesta surti fora del camp . Fins ara aquestes situacions es resolien amb un servei de toc en contra de l’equip infractor, però a partir de la propera temporada l’equip beneficiat podrà efectuar un cop franc o sortir jugant al peu de forma immediata.

Per últim, la modificació de la Llei 16 està esdevenint la més polèmica (més, si voleu, que la dels temps d’entrada a la melé). La Llei 16 regula els rucks (en català, melés espontànies o agrupacions estàtiques). Amb la modificació d’aquesta Llei, l’equip en possessió de l’oval i que resulta placat ha de posar-lo en moviment en un interval de temps no superior als cinc segons. Si passat aquest temps no ha alliberat la pilota, l’àrbitre xiularà un cop de càstig en contra.

ruck.jpg

La sortida de l'oval en les melés espontànies no pot superar el cinc segons.

La IRB busca dinamitzar el joc amb aquestes modificacions, i fer-lo més atractiu i dinàmic a la vista de l’espectador. De fet (i és una opinió personal), puc arribar a entendre i fins i tot a compartir les modificacions de les Lleis 9 i 12, però no comparteixo els postulats de la Llei 16. Qualsevol aficionat de rugbi ja sap que els davanters són homes forts, però pesats, i que com a tal, els costarà molt arribar en menys de cinc segons al punt de contacte on hagi caigut el company portador de pilota, o en cas contrari, l’equip defensor haurà d’arribar molt ràpid als punts de contacte si vol tenir opcions de recuperar l’oval. Amb aquesta modificació, penso que es pot perdre bona part de l’esperit de les fases estàtiques d’aquest esport. Imagineu-vos un equip que visqui de la força de la seva davantera, com Anglaterra o Sud-Àfrica, i de l’art del pick and go. Aquesta modificació farà que els punts de trobada i les fases estàtiques siguin molt més curtes, és clar, però també pot afectar al desenvolupament del joc. O és que no forma part de l’espectacle veure en Marler i en Mtawarira trencant-se la cara (literalment) per recuperar la pilota?

7 comentaris

 • Narcís Macau

  01/07/2012 13:10

  Aquestes normes on hi entren mesures de temps les trobo artificioses i font de polèmiques, de les quals el nostre esport no en viu. Personalment ho trobo una errada greu. Les altres, ja veurem.
  Està bé buscar el màxim dinamisme, però no es poden anar canviant les normes cada any.
  Una salutació.

 • Ferran Vital

  01/07/2012 14:50

  Molt d’acord amb el que exposes, Narcís! La Llei 16 comportarà polèmica, més de la que ara està generant!

 • jose gamez

  01/07/2012 15:54

  només una correcció Ferran, crec la lleis a que et refereixes com a nº12 és la nº19.4 i preveurà que en el cas que: “When the ball goes into touch from a knock-on” és a dir, “quan la pilota surti a la touche després d’un avant ” no pas cada cop que hi hagi un avant. aquí hi ha el dos enllaços que vaig publicar fa mes i mig http://goo.gl/P3Qep (en castellà si en vols estar segur http://goo.gl/t8fdF ) -demano disculpes si m’equivoco de percepció- i la meva opinió respecte a l’adaptabilitat d’aquestes lleis? doncs, ja es veurà ! una coas que queda clar és que primer s’haurà de veure com s’aplicaran en el rugbi de l’hemisferi sud (que és molt més dinamic que le nostre) només cal repassar aquestes tres últimes setmanes del internacionals de juny.

 • Edgar9

  01/07/2012 18:21

  5 segons per alliberar un ruck! Però si això a regional és casi impossible!!! jejjejejejee!!!!

  Felicitats per l’entrada al blog! A veure si el comentem amb unes cervessetes pel mig!

 • Ferran Vital

  01/07/2012 19:15

  Gràcies Jose! Tens raó, la Llei 12.1 (segons m’ha arribat a mi) explica que quan surt la pilota previ knock-on o avant es pot jugar la pilota mitjançant cop franc. Havia llegit malament la normativa, encegat pel tema dels cinc segons…

  Quan tingui cinc minuts ho esmeno!

  Edgar9, segur que ens divertirem veient com s’aplica la norma dels cinc segons a les lligues regionals. I per cert, has esmentat rugbi i cervesa a la mateixa frase? Quan?? On??

 • Xavier

  02/07/2012 9:22

  Bona entrada. Merci.

 • Alà Baylac Ferrer

  07/07/2012 17:46

  Molt bé aquest blog del rugbi català. Coneixes el lèxic de rugbi que hem fet a Perpinyà. Si voleu, vos el podem fer arribar.
  Ara, no és gaire normal que l’USAP no figuri a la llista de clubs de rigbi catalans…

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús